fbpx
NaslovnicaCrna GoraKovačević: Štura obavještenja OIK-a o izborima

Kovačević: Štura obavještenja OIK-a o izborima

Podgorica, (MINA) – Opštinske izborne komisije (OIK) šturo obavještavaju građane o izbornom procesu, saopštili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), dodajući da je tako nastavljena stara praksa netransparentnosti lošeg i neredovnog informisanja građana.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević je rekla da je ta nevladina organizacija analizirala veb /web/ stranice 14 izbornih komisija u opštinama u kojima se sprovode izbori, i utvrdila da ti organi često ne poštuju zakonsku obavezu da na veb stranicama odmah objavljuju sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora.

„Umjesto da ti sajtovi budu prva adresa na kojoj će lokalno stanovništvo dobiti sve potrebne informacije o izborima, oni su popunjeni uglavnom generičkim sadržajima i rijetkost je objavljivanje informacija koje kreira sama OIK“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na naslovnim stranicama sajtova pojedinih izbornih komisija poput OIK Bijelo Polje i Žabljak, nema nikakvih informacija o tekućem izbornom procesu.

„Pa se posjetilac može lako zapitati da li se u toj opštini uopšte održavaju izbori. OIK Žabljak nije objavila ni jednu informaciju o tekućim izborima na sajtu“, dodala je ona.

Većina komisija, kako je kazala Kovačević, ima formirane posebne sekcije koje se odnose na tekući izborni proces, čiji sadržaj varira i gdje se često ne objavljuju svi akti i podaci od značaja za izbore.

Ona je navela da se na sajtovima većine komisija mogu naći rješenja o potvrđivanju izbornih lista, ali u nekim slučajevima se ne može pronaći ništa više od izbornog kalendara, poput slučaja OIK Pljevlja.

„OIK gotovo da uopšte ne objavljuju saopštenja i obavještenja o svom radu, niti najave sjednica i aktivnosti. Sa sajtova većine OIK-a građani uopšte ne mogu saznati da li se i koliko često komisije sastaju“, rekla je Kovačević.

Ona je kazala da najviše informacija o izbornom procesu objavljuju OIK u Tivtu, Budvi i Kolašinu.

„Na njihovim sajtovima mogu se pronaći i zapisnici sa svih sjednica iz kojih javnost može saznati šta su komisije radile i o čemu su odlučivale“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, unapređenje u odnosu na parlamentarne izbore 2020. godine je da su svuda objavljeni personalni sastavi komisija.

„Međutim, porazno je to da iz izbora u izbore ponavljamo da OIK moraju objavljivati najosnovnije informacije o svome radu i poštovati zakon koji su dužne da sprovode“, smatra Kovačević.

Ona je kazala da bi, u državi koja teži da postane članica Evropske unije, očekivano bilo da se organi za sprovođenje izbora bave edukacijom birača, podizanjem svijesti o integritetu izbora i mehanizmima njegove zaštite i pružanjem informacija građanima kako da zaštite svoja prava.

„Umjesto toga, u 2022. godini mi se još uvijek ubjeđujemo oko toga da li je vijest potrebno staviti na sajt“, rekla je Kovačević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije