fbpx
NaslovnicaCrna GoraKonsultativno saslušanje o izmjenama Zakona o porijeklu imovine u četvrtak

Konsultativno saslušanje o izmjenama Zakona o porijeklu imovine u četvrtak

Podgorica, (MINA) – Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće u četvrtak konsultativno saslušanje povodom izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, na koje će biti pozvani ministar pravde Marko Kovač i predstavnici više institucija.

Na konsultativno saslušanje biće pozvani predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva, Agencije za sprječavanje korupcije i zaštnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Poziv će biti upućen i direktorici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanji Ćalović Marković, zastupnici Crne Gore pred sudom u Strazburu Valentini Pavličić, generalnom sekretaru Vlade Borisu Mariću, kao i nezavisnim ekspertima, predstavnicima Udruženja pravnika, Ministarstva finansija, Akcije za ljudska prava.

Odbor je ostavio mogućnost da se i druge nevladine organizacije i pojedinci prijave za učešće u konsultativnom saslušanju.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica rekao je da je cilj saslušanja da svi učesnici steknu više informacija o Predlogu zakona.

On je kazao da je preispitivanje porijekla imovine ključni preduslov za uspostavljanje pravde u crnogorskom društvu.

“Treba da težimo postizanju najefikasnijih mehanizama kako niko ne bi profitirao iz nepravde”, dodao je Koprivica.

Amandmanima Vlade na Predlog izmjena Zakona predviđeno je da se postupak trajnog oduzimanja imovinske koristi može pokrenuti nakon donošenja naredbe o sprovođenju istrage, kada postoji dovoljan stepen sumnje da je ona stečena kriminalnom djelatnošću.

Prethodnim rješenjem bilo je predviđeno da se postupak pokreće nakon potvrđivanja optužnice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije