fbpx
NaslovnicaCrna GoraJačanje lokalnih omladinskih servisa u fokusu obuke u Budvi

Jačanje lokalnih omladinskih servisa u fokusu obuke u Budvi

Podgorica, (MINA) – Jačanje kapaciteta administratora u lokalnim omladinskim servisima da organizuju lokalne aktivnosti i identifikuju potrebe i prioritete mladih u svojim zajednicama, u fokusu je trodnevne obuke u Budvi, saopšteno je iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Navodi se da je obuka, koju su organizovali Misija OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstvo sporta i mladih, počela danas.

„Osam lokalnih omladinskih administratora koji djeluju u Baru, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Petnjici, Plavu i Podgorici, uz podršku dva konsultanta Misije, razgovara o tome kako izvršiti procjenu potreba i uključiti mlade u procese planiranja, praćenja, evaluacije i promocije aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Iz Misije OEBS-a rekli su da učesnici, takođe, rade na razvoju godišnjih akcionih planova za svoje omladinske servise, uz praktične savjete o tome kako da se nose sa izazovima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Šefica Misije OEBS-a Dominik Vag je, otvarajući obuku, kazala da je Misija ponosna što je dugogodišnji podržavalac omladinskih administratora i lokalnih omladinskih servisa, prepoznajući kako oni mogu pružiti prostor mladima da budu aktivni i angažovani u zajednicama.

Ona je istakla da posvećenost OEBS-a da promoviše ulogu i uključivanje mladih datira još od njegovog osnivačkog dokumenta, Završnog akta iz Helsinkija, i da je postala prioritet.

Vag je kazala da ne postoji politika koja je neutralna prema mladima.

„Svako od vas je agent promjene i uzor u svojoj zajednici. Budite odlučni“, navela je Vag.

Ona je poručila da je potrebno obratite se mladima u zajednici i obezbijediti im forume za diskusiju.

„Slušajte mlade i razvijajte zajedničke inicijative sa njima i onima koji rade sa mladima i za mlade. Samo zajedničkim radom možete napraviti pravu promjenu“, kazala je Vag.

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić, naveo je da obuka predstavlja važan korak ka jačanju kapaciteta mladih da odgovore na potrebe i izazove sa kojima se suočavaju u lokalnim zajednicama.

On je rekao da je njihovo aktivno uključivanje u procese donošenja odluka izuzetno važno za razvoj društva, ali je i pravi odgovor na izazov kako umanjiti procenat onih koji žele da napuste Crnu Goru.

„Vi ste snaga našeg društva i ključna karika u postizanju pozitivnih promjena. Vaša energija i entuzijazam mogu podstaći kreiranje novih rješenja za aktuelne probleme“, kazao je Šćekić.

On je dodao da će Ministarstvo raditi na otvaranju novih servisa za mlade i jačanju postojećih.

„Program obuke u Budvi pratiće onlajn mentorske sesije za omladinske administratore u sedam opština, kako bi im se pružila podrška da finalizuju svoje godišnje akcione planove“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će u okviru mentorskih sesija biti uključena i dodatna četiri omladinska servisa sa Cetinja, iz Danilovgrada, Pljevalja i Šavnika.

Misija će, kako su poručili, nastaviti da podržava postojeće lokalne omladinske servise, kao i one koji će biti uspostavljeni u ostalim crnogorskim opštinama, kako je predviđeno nacionalnom Strategijom za mlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije