fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Trinaestojulski ustanak naš bedem protiv prekrajanja istorije

Đukanović: Trinaestojulski ustanak naš bedem protiv prekrajanja istorije

Podgorica, (MINA) – Trinaestojulski ustanak je crnogorski bedem protiv prekrajanja istorije i putokaz za evropsku budućnost, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je na centralnoj proslavi Dana državnosti i 80 godina od dana ustanka i početka borbe protiv fašizma, održanoj u Virpazaru, kazao da su uzaludni pokušaji revizije istorije u Crnoj Gori, kojima se želi ideja crnogorske nezavisnosti predstaviti kao nepopularna među Crnogorcima.

„I da se Trinaestojulski ustanak interpretira kao čin spontanog organizovanja naroda, a ne organizovana akcija crnogorskih komunista“, dodao je Đukanović.

On je kazao da luča 13. jula mora da obasja i novo vrijeme, vrijeme izazova, kada, kako je naveo, u Evropi i svijetu i kod nas, nažalost, diže glavu kleronacionalizam, ksenofobija, fašizam u novom obliku.

„Pod krinkom priče o pomirenju siju se laži, izjednačavaju se heroji i zločinci, negiraju se zločini počinjeni tobože u ime svoje nacije ili vjere, pokušava se zatrijeti istinska ideja slobode i antifašizma“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, oni koji izjednačavaju anticrnogorske kolaboracionističke pokrete i antifašističku oružanu borbu partizana, i pokušavaju da povuku liniju moralne jednakosti između fašizma i antifašizma – ključni su propagatori ideje neofašizma.

„Takvih danas, nažalost, ima i u strukturama vlasti u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to se ne smije dozvoliti.

„Nema pomirenja s tim idejama. Crna Gora zna da cijeni svoju prošlost i zna da je njena budućnost evropska. Zato ćemo uvijek biti odlučno protiv novih oblika imperijalnih projekata i novog fašizma“, poručio je Đukanović.

On je kazao da je 80 godina već istorijska distanca u kojoj su vrijeme i događaji prosijali mnoge vrijednosti, donijeli najveći progres u istoriji čovječanstva, ali vratili na scenu i mnoge retrogradne ideje.

„Trinaestojulski ustanak ostaje trajan simbol nepokornosti, naš bedem protiv prekrajanja novije istorije, pouzdan svetionik sloge, slobodarstva i antifašizma crnogorskog naroda, i putokaz za evropsku budućnost“, istakao je Đukanović.

On je kazao da se Crna Gora mora boriti i izboriti za svoje mjesto u Evropi.

„I kvalitetan život naših ljudi u maloj, ali nezavisnoj, stabilnoj, građanskoj Crnoj Gori. I hoćemo. Srećan nam praznik. Nek’ je vječna Crna Gora“, poručio je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih...