fbpx
NaslovnicaCrna GoraUkinuta presuda Višeg suda u predmetu Lidije Mitrović

Ukinuta presuda Višeg suda u predmetu Lidije Mitrović

Podgorica, (MINA) – Apelacioni sud ukinuo je presudu Višeg suda u Podgorici kojom je specijalna tužiteljka Lidije Mitrović osuđena na sedam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i predmet vratio na ponovno suđenje.

Iz Apelacioniog suda saopšteno je da je taj sud nakon javne sjednice vijeća donio rješenje kojim je uvažio žalbe branioca i Mitrović.

“I povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici od 2. novembra prošle godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici Mitrović oglašena krivom zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a tom presudom osuđena je na kaznu zatvora od sedam mjeseci.

“Odlučujući o žalbi branioca optužene i same optužene, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je prvostepena presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz člana 386 stav 1 tačke 8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se bitne povrede odredaba krivičnog postupka ogledaju u protivrječnosti izreke pobijane presude i njenih razloga u pogledu načina izvršenja krivičnog djela za koje je optužena oglašena krivom.

Iz Apelacionog suda su dodali da su u prvostepenoj presudi razlozi o odlučnim činjenicama nejasni i protivrječni.

Prema ocjeni Apelacionog suda, zbog navedenih bitnih povreda krivičnog postupka bilo je nužno ukinuti prvostepenu presudu i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

“A do otklanjanja ovih povreda prvostepena presuda se nije mogla ispitati u meritumu u odnosu na žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, izjavljenu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni”, dodali su iz Apelacionog suda.

Navodi se da je Apelacioni sud naložio prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede, nakon čega će biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...