fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSigurnost djece, mladih i žena da bude glavni prioritet

Sigurnost djece, mladih i žena da bude glavni prioritet

Podgorica, (MINA) – Donosiocima odluka i nadležnim u crnogorskim institucijama sigurnost djece, mladih i žena mora biti glavni prioritet, kazali su iz Sigurne ženske kuće (SŽK) i istakli da nije dovoljno samo osuditi nasilje.

Iz SŽK su naglasili da je Crna Gora posljednjih godinu suočena sa zastrašujućim vijestima o nasilju među djecom i mladima.

Oni su kazali da su prijavljeni brojni slučajevi fizičkih napada, uznemiravanja i zastrašivanja, pri čemu se mnogi mladi suočavaju sa nepodnošljivim situacijama koje ugrožavaju njihovu bezbjednost i mentalno zdravlje.

“Alarmantne situacije poput brutalnog premlaćivanja, donošenja ,,svadbarskog” pištolja, biber spreja i hladnog oružja u školu, zastrašivanja, uznemiravanja, nasilne komunikacije i drugih oblika fizičkog i psihičkog nasilja među vršnjacima postaju sve češće”, rekli su iz SŽK.

Iz te nevladine organizacije su istakli da je ključno da žrtvama zlostavljanja bude pružena pravovremena pomoć i podrška.

“Nije dovoljno samo osuditi nasilje. Donosioci odluka i nadležni u institucijama moraju sigurnost djece, mladih i žena staviti kao glavni prioritet, preduzimajući konkretne mjere za sprečavanje nasilja i obezbjeđivanje da počinioci budu pozvani na odgovornost”, naveli su iz SŽK.

Kako su rekli, to uključuje reviziju postojećih zakona i politika, kao i primjenu novih strategija koje se bave specifičnim potrebama ranjivih grupa.

Iz SŽK su istakli da to ostavlja trajne posljedice na živote mladih ljudi i porodica koje pokušavaju da se izbore sa tim rastućim problemom.

“Porast nasilja dostigao je tačku u kojoj se više ne može ignorisati i potrebna je hitna akcija svih sektora društva”, kaže se u saopštenju.

Iz SŽK su rekli da je problem nasilničkog ponašanja mladih kompleksan i ukorijenjen u patrijarhalnoj kulturi koja često promoviše štetne rodne stereotipe.

“Dječaci se uče da su poželjne odlike muškaraca agesivnost, dominacija nad drugima i potiskivanje emocija, dok se od djevojčica očekuje da budu pokorne i pasivne”, kazali su iz SŽK.

Kao su naveli, psihološko zlostavljanje je često prvi korak koji kasnije vodi ka fizičkom zlostavljanju.

“Iako ga roditelji i nastavnici teže primjećuju i rjeđe sankcionišu, psihičko nasilje je podmuklo, a efekti mogu biti dugotrajni i razorni”, naveli su iz SŽK i dodali da to može imati različite oblike, uključujući verbalne napade, uvrede, manipulaciju, izolaciju i zastrašivanje.

Iz SŽK su rekli da se to često koristi kao način da se nameće moć i kontrola nad nekim drugim.

“Moramo da naučimo da ga prepoznamo, sankcionišemo i spriječimo da eskalira. Ovo zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje edukaciju, prevenciju i adekvatne kaznene mjere”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je jedan od najvećih izazova u rješavanju psihološkog zlostavljanja tendencija da se zažmuri na njega, ili da se odbaci kao bezazleno zadirkivanje ili “to su samo dječaci”.

“Ovo samo doprinosi perpetuiranju štetnih stereotipa i ponašanja. Moramo promijeniti način razmišljanja i priznati da psihičko zlostavljanje nikada nije prihvatljivo”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je odgovornost društva da se dječaci i mladići nauče da su poštovanje, empatija i nenasilna komunikacija suštinske vrijednosti, a da se nasilje ne toleriše i da će nasilnici odgovarati za svoje postupke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije