fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoNastavljena edukacija za mini invazivnu video asistiranu hirurgiju u KCCG

Nastavljena edukacija za mini invazivnu video asistiranu hirurgiju u KCCG

Podgorica, (MINA) – Direktor Centra za kardiohirurgiju bolnice San Bortolo iz Vićence, Loris Salvador, boravio je u višednevnoj radnoj posjeti Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), gdje je nastavio da obučava ljekare Centra za kardiohirurgiju za izvođenje mini invazivne video asistirane hirurgije.

Kako je saopšteno iz KCCG, u toj edukaciji učestvuju kardiohirurzi, anestiolozi i kardiolozi iz Centra za kardiohirurgiju, koji će u perspektivi samostalno izvoditi mini invazivne video asistirane operacije na srcu.

Navodi se da je tokom boravka Salvadora uspješno operisano pet pacijenata koji se brzo oporavljaju i svi se već spremaju da idu kući nakon samo četiri dana od kompleksnog operativnog zahvata.

“Na taj način intenzivira se razvoj Centra za kardiohirurgiju koji je osnovan 2003. godine”, kaže se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da su u centru i do sada izvođene određene miminalno invazivne operacije, ali se na ovaj način povećava njihov broj i to pod budnim okom jednog od najvećih evropskih autoriteta iz oblasti kardiohirurgije.

“Za javnost je važno da zna da nije svaki kardiohirurški pacijent ujedno i kandidat za minimalno invazivnu proceduru jer su indikacije specifične i uske”, istakli su iz KCCG.

Oni su naglasili da je prednost minimalno invazivne procedure manja fizička trauma, kao i brži psihološki oporavak nakon operacije.

“Ipak, bilo da se radi o operaciji na otvorenom srcu ili o minimalno invazivnoj operativnoj proceduri, razlika, suštinski, za srce koje se operiše – ne postoji”, dodali su iz KCCG.

Oni su naveli da se kardiohirurzi KCCG-a inače strogo pridržavaju principa takozvane maksimalno bezbjedne kardiohirurgije, ističući da je poznato da je kardiohirurgija najzahtjevnija oblast medicine koja je povezana sa najvećim procentom mogućih komplikacija, mogućih ozbiljnih komplikacija i, nažalost, u određenom procentu i loših ishoda liječenja.

“Ti procenti rizika u slučaju minimalno invazivne kardiohirurgije ostaju isti i veoma je važno da pacijenti prihvate to saznanje”, rekli su iz KCCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kotor

U Kotoru 2,68 hiljada gostiju

Kotor, (MINA-BUSINESS) - Na kotorskoj rivijeri odmara 2,68 hiljada gostiju, pokazuju podaci lokalne Turističke...