fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMjere ostaju na snazi, najava obavezne COVID potvrde od 1. decembra

Mjere ostaju na snazi, najava obavezne COVID potvrde od 1. decembra


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori epidemiološke mjere protiiv koronavirusa ostaće na snazi, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i najavio da će se, ukoliko se epidemiološka situacija ne poboljša, razmotriti da se od 1. decembra uvede obaveza posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde za kompletnu javnu upravu.

On je kazao, da ukoliko se to desi, od 1. decembra, Nacionalna digitalna COVID potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane.

“To će važiti i za poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe”, rekao je Galić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, prisustvo svadbama će se ograničiti, uz Nacionalnu digitalnu potvrdu, na četiri metra kvadratnih po jednoj osobi.

“Novogodišnje proslave neće moći da se organizuju, ni u unutrašnjojstima ugostiteljskih objekata ni na otvorenom prostoru bez posjedovanja Nacionalne digitalne COVID potvrde po uzoru na ljetošnje festivale”, kazao je on.
.
Galić je podsjetio da je osam od deset preminulih od 1. maja do danas, bilo nevakcinisano.

Kako je naveo, više od 80 odsto onih koji su na bolničkom liječenju su nevakcinisani.

“Svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani”, kazao je Galić i upozorio da svi koji odlažu imunizaciju direktno učestvuju u jačanju aktuelnog, izrazito opasnog delta soja.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović podržala je potencijalno najavljene rigorozne mjere od 1. decembra za nevakcinisane građane, ukoliko se epidemiološka slika do tada ne promijeni.

„Svi najteže oboljeli od korona virusa, a koji se liječe u KCCG i koji su na respiratorima su nevakcinisani pacijenti, naglasila je ona.

„To nije slučajno“, upozorila je ona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije