fbpx
NaslovnicaCrna GoraĆulafić: Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja EU

Ćulafić: Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je posvećena sprovođenju Akcionog plana Zelene agende za Zapadni Balkan i ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), poručio je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić.

Delegacija Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERS), predvođena Ćulafićem, učestvovala je na prvoj Ministarskoj konferenciji o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz MERS-a, Ćulafič se u govoru osvrnuo na ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana za Zelenu agendu, predlog za reviziju Akcionog plana kao i izazove u njegovom sprovođenju.

“On je potvrdio posvećenost Crne Gore sprovođenju Akcionog plana Zelene agende za Zapadni Balkan i ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja EU”, navodi se u saopštenju.

Ćulafić je naglasio da Zelena agenda predstavlja regionalnu strategiiju održivog razvoja i služi kao platforma za integraciju kriterijuma održivosti u razvojne politike, predstavljajući proces ne samo ekološke transformacije, već i novi pristup u unapređenju standrada kvaliteta života.

On je istakao da Crna Gora cijeni podršku regionalnih partnera u procesu implementacije.

Konferenciju je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC) u saradnji sa Saveznim ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), a u okviru Regionalnog klimatskog partnerstva, podržanog tokom Samita 2023, uz podršku Evropske komisije.

Ministarski sastanak održan je u okviru prve Hamburške konferencije o održivosti, koja je počela 7. oktobra u tom gradu.

Predstavnici Zapadnog Balkana – ZB6 su 8. oktobra podržali Hamburšku deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Hamburška deklaracija ističe nekoliko ključnih inicijativa, kao što su revizija Akcionog plana za sprovođenje Zelene agende, finalizovanje Regionalnog Akcionog plana za prevenciju zagađenja plastikom, ZB6 Mape puta za prilagođavanje klimatskim promjenama, izradu Strateškog plana za biodiverzitet Zapadnog Balkana do 2030. godine i uspostavljanje sistema monitoringa, izvještavanja, verifikacije i akreditacije emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Deklaracija će biti uključena u zaključke Samita Berlinskog procesa za ovu godinu, koji će biti održan 14. oktobra u Berlinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije