fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Trenutno imam podršku manjina, SNP i CNB

Abazović: Trenutno imam podršku manjina, SNP i CNB

Podgorica, (MINA) – Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović kazao je da trenutno ima podršku manjinskih partija, Socijalističke narodne partije (SNP) i koalicije Crno na bijelo i dodao da je neizvjesno da li će Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP) podržati vladu.

Abazović je novinarima, nakon sastanka predstavnika Građanskog pokreta URA i opozicije o formiranju manjinske vlade, rekao da sve ide prema finišu i da je on, kako mandatar, svoj dio posla skoro završio.

Na pitanje da li će SD i SDP podržati vladu u kojoj bi bili SNP, Crno na bijelo i manjinske partije, on je dogovorio da je to ostalo vrlo neizvjesno.

„Bilo je razgovora, potrebe za pojašnjenjem određenih pitanja. Ali to nije pitanje za mene“, naveo je Abazović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je moguć dogovor SDP-a i SD-a sa SNP-om, kazao da je uložio napore da pronađu zajednički jezik.

On je rekao da je generalno zadovoljan današnjim sastankom.

„Vrlo otvorena rasprava, sve nekako ide prema finišu. Mandatar je skoro svoj dio posla završio. Mislim da treba sada da partije koje imaju ili nemaju namjeru da podrže manjinsku vladu, da to uobliče kroz svoje partijske organe“, kazao je Abazović.

Nova vlada, kako je naveo, trenutno imamo podršku manjinskih partija, SNP-a i koalicije Crno na bijelo.

„Trenutno u 43. vladi imamo podršku, koji bi učestvovali u vladi to su manjinske partije, CNB i SNP. Ostali, vidjećemo, izjasniće se. Bilo je dilema, mnoge stvari su meni potpuno prihvatljive sa neke racionalne ravni. Imamo ovu sitaciju agresije Rusije na Ukrajinu koja je podstakla neke strahove kod nekih političkih struktura“, kazao je Abazović.

On je rekao da je blizu toga da u potpunosti zaokruži priču, i da će se vidjeti da li je to dovoljno za podršku u parlamentu.

Cilj je, kako je poručio, da Crna Gora što prije dobije vladu i da počne da se radi.

Abazović je kazao da je mu je prihvatljivo da SNP bude u vladi, i da ne zna za njihov “srpski bekgraund”.

On je rekao da je na sastanku razgovaralo o ministarskim pozicijama.

„Ako dođemo u situaciju da zakažemo sjednicu Skupštine, mandatar će zakazati konferenciju za novinare na kojoj će prikazati personalni sastav nove vlade“, naveo je Abazović.

On je kazao da je ponašanje DPS-a od početka korektnije od ostalih.

Kako je kazao, možda zato što od početka znaju da neće biti u vladi.

„DPS je imao četiri uslova da podrži manjinsku vladu i meni su kao mandataru prihvatljivi“, rekao je Abazović.

Abazović je kazao da će se odblokirati Skupština, ali da se i dalje nada da će preovladati konstruktivnost kod Demokratskog fronta (DF).

„Ako DF želi da ponizi institucije Crne Gore, mislim da će sebe poniziti ne samo u ovom, već i u budućim političkim procesima“, rekao je Abazović.

On je ponovio da ako to ne uradi Bulajić, uradiće neki drugi potpredsjednik.

Abazović je naveo da će pokušati još sjutra da obavi jednu seriju razgovora, ali da misli da je posao mandatara finiširan.

On je kazao da će sjutra prisustvovati sjednici Vlade.

Lider Force Genci Nimanbegu rekao je da su razgovori bili maltene prekinuti da nije bilo njegove interevencije, i da je ta intervencija išla u korist toga da se ništa ne rješava.

„Nažalost GP URA je navikla na ucjenjivanje ali URA mora biti jasna što želi“, kazao je Nimanbegu.

Na pitanje da li je prihvatljivo da Socijalistička narodna partija bude u vladi, on je rekao da su to razgovori koji se moraju odvijati unutar sporazuma o parlamentarnoj podršci.

„Oni se ne mogu odvijati preko Tvitera /Twitter/, Fejsbuka /Facebook/, oni se moraju odvijati za stolom. Ne može se vlada sastavljati po hodnicima i nekim tajnim sastancima i takvi su bili moji apeli da se ovo ne bi potpuno prekinulo“, kazao je Nimanbegu.

On je poručio da dijele odgovornost za budućnost, ali da prvenstvo oni koji žele da rukovode treba da budu odgovorni prema partnerima od kojih traže podršku.

Upitan da li je dogovor blizu finala, Nimanbegu je kazao da se u Crnoj Gori ništa ne zna.

„Govorili su da će biti pad vlade, jedno rješenje, drugo rješenje, ja sam potpisao više dokumenata koji nijesu izašli u javnost oko podrške raznih kandidatura za predsjednika parlamenta“, rekao je on.

Nimnabegu je kazao da se stvari ne mogu rješavati na brzinu i u zaletu zbog medija.

Na pitanje da li je poznato ime predsjednika Skupštine, Nimanbegu je rekao da to njima još nije predočeno.

Na konstataciju novinara da je već kazao da je potpisao predlog za predsjednika parlamenta, Nimanbegu je odgovorio da je „to bilo ranije“.

Predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović je rekao da je nezadovoljan pregovorima i da građani ne mogu više da čekaju ni dana.

„Ostala je neka nada da će se u sljedećih par dana doći do dogovora, iako moram reći da je to prilično tanka nada“, kazao je Popović.

On je rekao da vjeruje da će subjekti koji učestvuju u pregovorima pokazati mudrost i razum da se što prije dođe do deblokade sistema i da se formira zakonodavna i izvršna vlast.

„Mislim da je sporno da su partijski i lični interesi prevladali nad državnim i to je sve dovelo do zastoja u pregovorima“, dodao je Popović.

On je rekao da kako sada stvari stoje, LP vjerovatno neće biti dio tog projekta.

Na pitanje šta se dogodilo pa je Nimanbegu morao da interveniše da ne bi došlo do prekida pregovora, Popović je rekao da je bilo govora o tome da mandatar vrati mandat predsjedniku države, „ali to je možda normalno za pregovore gdje svi dolaze sa maksimalističkim zahtjevima“.

„Mislim da je na kraju ipak došlo do razumnog zaključka da se još nekoliko dana ubrzaju pregovori. Mislim da je sve to dobro za Crnu Goru“, dodao je Popović.

Upitan ko je tražio da se vrati mandat, on je kazao da je u jednom momentu i sam mandatar ponudio da vrati mandat šefu države.

Na pitanje da li je poslije sastanka upitna podrška Demokratske partije socijalista (DPS), Popović je rekao da „koliko sam shvatio da DPS će podržati“ i dodao da nije siguran da će vladu podržati svih 14 poslanika partija koje se potpisale Memorandum o saradnji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEFTA i Zajedničko regionalno tržište instrument za ubrzanu integraciju

Kotor, (MINA-BUSINESS) – CEFTA i Zajedničko regionalno tržište instrument su za ubrzanu integraciju u...