fbpx
NaslovnicaCrna GoraZa njegovanje pismenosti potreban dobar školski sistem

Za njegovanje pismenosti potreban dobar školski sistem

Podgorica, (MINA) – Pismenost je ljudsko pravo sadržano u pravu na obrazovanje i prepoznato kao prvo u nizu međunarodnih konvencija, rekli su iz Ministarstva prosvjete dodajući da je za njegovanje pismenosti potreban dobar školski sistem.

Oni su povodom Međunarodnog dana pismenosti kazali da nastoje da u saradnji sa nastavnim kadrom u obrazovno-vaspitnim ustanovama, djeca postanu obrazovani i pismeni ljudi u pravom smislu te riječi.

“Pismenost je ljudsko pravo, sadržano u pravu na obrazovanje i prepoznato kao prvo u nizu međunarodnih konvencija”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je Međunarodni dan pismenosti na inicijativu UNESCO-a utemeljen u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konfrenciji ministara obrazovanja, kako bi se jednom godišnje međunarodna zajednica podsjetila na značaj i status pismenosti u svijetu.

Oni su rekli da je digitalna revolucija proširila mogućnosti sticanja znanja, ali je dobro sistemsko obrazovanje i dalje presudno za rješavanje problema nepismenosti.

“Za njegovanje pismenosti, potrebna je ljubav prema jeziku ali i dobar školski sistem”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da su učinili dosta toga kako bi crnogorski sistem obrazovanja poslužio svojoj svrsi.

“Nastavljamo sa njegovim unapređenjem, svjesni činjenice da je sistem obrazovanja jedan od najvažnijih sistema našeg društva i u njegovim rukama se nalazi moć za dugoročno oblikovanje društvenog ambijenta”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih...