fbpx
NaslovnicaCrna GoraMugoša: Crna Gora nema vremena za uskopartijska nadmudrivanja

Mugoša: Crna Gora nema vremena za uskopartijska nadmudrivanja

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nema vremena za uskopartijska nadmudrivanja, promovisanja i zakulisna igranja na “više stolica”, kazao je poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, dodajući da je neophodno da se izlazak iz trenutne političke situacije desi u narednih nekoliko dana.

Mugoša je kazao da Crna Gora stagnira i suštinski nazaduje na evropskom putu, i ima zaključanu Skupštinu.

“A izvršna vlast iako je u takozvanom tehničkom mandatu donosi odluke sa ozbiljnim reperkusijama kako na unutrašnje prilike tako i na međunarodnu reputaciju Crne Gore”, rekao je on.

Mugoša smatra da bi odgovoran pristup značio formiranje vlade na jasnim političkim i programskim principima djelovanja sa nedvosmislenim planom prioriteta i poštenim pristupom svih potencijalnih učesnika.

“Crna Gora nema vremena za uskopartijska nadmudrivanja, promovisanja i zakulisna igranja na “više stolica”, dodao je on.

Mugoša je rekao da Crna Gora nema vremena ni za neutemeljena uslovljavanja posebno od onih sa diskutabilnom političkom i ideološkom podlogom, dijeljenja bilo kakvih, a pogotovo evropskih lekcija od onih koji su bili dio izvršne vlasti i parlamentarne većine u posljednjih godinu i po.

“Jer je neophodan odgovoran, odlučan evropski i evroatlanski pristup sa ciljem odblokiranja EU integracionog puta i izlaska iz ozbiljnih političkih, institucionalnih, socio-ekonomskih i bezbjednosnih izazova”, kazao je on.

Mugoša smatra da ako se u ovoj društveno-političkoj situaciji formiranje vlade odugovlači zarad toga ko će koga bolje ucijeniti i ko će bolje sebe predstaviti kao faktora progresa u Crnoj Gori, onda bilo kakav eventualni dogovor nema održivu perspektivu.

“Posebno, ako imamo u vidu činjenicu da su 44 poslanika smijenila 42. Vladu i da na toj proevropskoj vrijednosnoj većini odnosno platformi treba graditi i potencijalno novu 43. Vladu. Svi ostali, koji su spremni da prihvate tu platformu, dobrodošli su u mjeri koja je u skladu sa navedenim činjenicama”, rekao je on.

Urgencija SD-a za razrješenjem ove situacije vezane za potencijalno formiranje 43. Vlade, kako je naveo Mugoša, ne znači niti u jednoj varijanti blanko podršku te partije bilo kome i bilo čemu.

“Nedavanje podrške još jednom neodrživom eksperimentu ne bi bio, kao što se pokušava nemušto plasirati u javnosti, dokaz zaustavljanja emancipatorskih evropskih procesa, već upravo izraz dosljednosti i jasnog opredjeljenje da se ne prave kompromisi kada su u pitanju temeljne vrijednosti samosvjesne i evropske Crne Gore”, dodao je on.

Mugoša je rekao da ne može biti prihvatljivo i da anti-NATO partije dobiju mogućnost da imaju dominantnu ulogu u parlamentu i vladi države koja je članica NATO saveza.

“I vjerujem da je to zajednički stav svih državotvornih partija. Valjda smo neke pouke izvukli iz prethodnih godinu i po dana, a i iz perioda prije toga”, naveo je on.

Mugoša je poručio da u suprotnom, treba što prije ići na model formiranja tehničke vlade sa oročenim mandatom koja bi pripremala vanredne parlamentarne izbore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije