fbpx
NaslovnicaCrna GoraKlinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju biće završene u ljeto

Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju biće završene u ljeto

Podgorica, (MINA) – Izgradnja objekta budućih klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, u okviru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), teče utvrđenom dinamikom i očekuje se da bude završen u ljeto naredne godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog Vladinog resora su rekli da su državna sekretarka Slađana Ćorić i medicinski direktor KCCG Zoran Terzić obišli gradilište godinu nakon postavljanja kamena temeljca za te klinike.

Ćorić je podsjetila da izgradnju u cjelosti finansira Evropska unija, u iznosu od 8,5 miliona EUR i zahvalila na tome.

„O značaju izgradnje ovog objekta najbolje govori činjenica da je Klinika za dematovenerologiju, nakon vremenskih nepogoda prije čak deset godina iseljena, a i do tada se radilo u neuslovnim i dotrajalnim objektima, u kakvom još uvijek rade i zaposleni u Klinici za infektivne bolesti“, kazala je Ćorić.

Ona je navela da će nova zgrada biti opremljena po najsavremenijim medicinskim standardima i u njoj će biti značajno više mjesta i za bolničko liječenje pacijenata.

„Tako će Klinika za dermatovenerologiju, koja sada ima samo dvije sobe sa osam postelja, u novoj zgradi, pored potrebnih ambulanti i drugih sadržaja, imati 32 bolesničke postelje“, rekla Ćorić.

Prema njenim riječima, Klinika za infektivne bolesti će, umjesto dosadašnjih 13 soba i 20 postelja, u novom objektu imati 55 bolničkih pacijenata.

Terzić je podsjetio da će objekat imati ukupnu neto površinu blizu 4,3 hiljade metara kvadratnih, i da će se sastojati od donjeg nivoa, prizemlja i dva gornja sprata.

On je kazao da su do sada završeni zemljani, radovi AB konstrukcije, radovi hidroizolacije temelja i zidova suterena, radovi na iskopima i izradi medicinskih gasova, na iskopima i izrada kanala toplovoda.

Kako je naveo Terzić, završeno je postavljanje tokova cijevi toplovoda i cijevi medicinskih gasova u infastrukturi, kao i zidanje na suterenu sa kompletnim serklažima.

Terzić je podsjetio da KCCG trenutno realizuje pet projekata.

Kako je naveo, ubzavršnoj fazi je izgradnja Klinike za psihijatriju u okviru koje će prvi put postojati odjeljenje za dječiju psihijatriju, a otvaranje se očekuje u januaru.

Terzić je rekao da su u toku pripreme za početak izgradnje objekta za PET CT sa hematologijom.

Prema njegovim riječima, taj objekat trebalo bi da bude završen do jula 2025. godine.

Terzić je kazao da je prije nekoliko dana počelo žiriranje idejnog projekta za novu zgradu Urgentnog centra, koji ima internacionalni karakter.

„U toku je i otvaranje konkursa za idejno rješenje postojećih, ali i novih odjeljenja u okviru Instituta za bolesti djece i to: neonatologije, pedijatrije, banke mlijeka i Centra za vještačku oplodnju“, zaključio je Terzić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Auto-putem od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila. Prema...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu