fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTurizmu potrebne strukturne reforme

Turizmu potrebne strukturne reforme

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanska inicijativa 21. maj javno će se zalagati za donošenje kratkoročnih i strateških dokumenata za razvoj turizma Crne Gore, odnosno organizovati javne rasprave sa domaćim i inostranim ekspertima i privrednicima iz te oblasti, saopštili su njeni predstavnici.

Predstavnici Građanske inicijative 21. maj, Rade Ratković i Dragan Purko Ivančević, kazali su da prioriteti u strateškom upravljanju moraju biti uvođenje integralnog turističkog informacionog sistema, kao i donošenje inoviranog Master plana razvoja turizam do 2040. godine, nove strategije razvoja ljudskih resursa u turizmu i operativnog plana oporavka turizam do 2024. godine.

“Tekuća mjera u kontinuitetu mora biti koncentracija na punu posvećenost gostima, održavanje komunalne čistoće i zdravstvenog sistema, te optimizacija saobraćajnog sistema”, navodi se u saopštenju.

Kako su ocijenili, potrebno je hitno napraviti plan pripreme turističke sezone za narednu godinu, odnosno akcijski plan nastupa Crne Gore na organizovano turističko tržište, prije svega Zapadne Evrope, ali i ostalih emitivnih tržišta.

“Ostalo je još nepun mjesec i po za ugovaranje organizovanih dolazaka sa prioritetnih tržišta”, dodaje se u saopštenju.

Ratković i Ivančević su naveli da su prošla i ova godina bile veoma teške za turizam Crne Gore.

“Nije na vrijeme shvaćeno da, u uslovima pandemije, ne može biti uvjerljiva turistička promocija niti motivisani partneri za ugovaranje i da je uslov za prihvatanje destinacije odgovorno upravljanje pandemijom i niska transmisija”, navodi se u saopštenju.

Kako je pandemija u ljetnjim mesecima prošle godine bila visoka, nije bilo uslova za ugovaranje organizovanog turističkog prometa, a posledica je njegov izostanak u turističkoj sezoni ove godine.

“Sada je krajnje vrijeme da se promocija i ugovaranje organizovanog turizma sa turoperatorima sa najjačih emitivnih izvora završi u ova dva mjeseca. Ako se to propusti, onda nema ništa od organizovanog turizma ni slijedeće sezone naredne godine”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vasilije Bojović osvojio stipendiju Univerziteta u Gracu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice Vasilije Bojović, osvojio...