fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 USD

Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na nivou od 75 USD, podržane sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaliva nakon dva uragana.

Na londonskom tržištu se cijenom barela trgovalo po 60 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 75,07 USD. Na američkom, cijena mu je pala 85 centi na 71,76 USD, prenosi Hina.

„Tržište hvata dah. Izvještaji od ove sedmice o ponudi i potražnji Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodne agencije za energiju (IEA) pokazuju da će biti vrlo blizu – očekuje se da će potražnja rasti, dok će snabdijevanje iz zemalja van OPEC-a, dijelom zbog uragana Ida, biti slabija“, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Analitičari očekuju dalje smanjenje zaliha sirove nafte na američkoj obali Meksičkog zaliva naredne sedmice, a možda i nakon toga.

Oko 28 odsto američke proizvodnje nafte u Meksičkom zalivu bilo je još u četvrtak van funkcije, dvije i po sedmice nakon udara uragana Ida.

„Oporavak traje duže nego što se očekivalo i to je ovih dana bio faktor koji je podržavao tržište“, kazao je analitičar Commmonwealth banka, Vivek Dhar.

Barijera cijenama bio je jači dolar, koji je dostigao najvišu vrijednost u tri sedmice.

Preliminarni podaci američke vlade pokazali su da je američki izvoz sirove nafte u septembru pao na 2,34 miliona do 2,62 miliona barela dnevno, s tri miliona barela dnevno krajem avgusta.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je u četvrtak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 74,17 USD, što znači da je porasla 39 centi u odnosu na prethodni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vasilije Bojović osvojio stipendiju Univerziteta u Gracu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice Vasilije Bojović, osvojio...