fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMilatović: Očekuje se rast ekonomije od deset odsto

Milatović: Očekuje se rast ekonomije od deset odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija bi ove godine trebalo da poraste deset odsto, što je u najvećem dijelu rezultat turističke sezone koja je premašila očekivanja, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je na Tviteru naveo da je ekonomski oporavak u Crnoj Gori u prethodnih par mjeseci vidan.

“Nakon najvećeg pada ekonomije u modernoj istoriji Crne Gore od 15 odsto u prošloj godini, ove godine se očekuje rast od deset odsto”, rekao je Milatović.

To je, kako je dodao, u najvećem dijelu rezultat turističke sezone koja je premašila očekivanja.

“Nakon što su u prošloj godini prihodi od turizma bili na svega 13 odsto od onih iz 2019, to jeste 144 miliona EUR, prema podacima sa kojima Vlada raspolaže – planirani ovogodišnji prihodi od turizma, u iznosu od oko 700 miliona EUR, već su ostvareni na kraju trećeg kvartala”, naveo je Milatović.

On je kazao da se bilježi oporavak i izvoza roba, pa je tako u prvom polugodištu ove godine on iznosio 240 miliona EUR, što je za 33 odsto veće u odnosu na isti period prošle godine.
Prema riječima Milatovića, oporavak ekonomske aktivnosti snažno je djelovao na stabilizaciju javnih finansija.

“Nakon deficita budžeta od 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini, Vlada očekuje da deficit ove godine bude ispod tri odsto BDP-a”, kazao je Milatović.

To je, kako je naveo, nevjerovatan rezultat imajući u vidi da Vlada nakon teškog stanja koje je naslijedjeno nije pristupila povećanju poreza ili smanjenju plata i penzija.

“Primjera radi, deficit budžeta za period od juna do avgusta prošle godine iznosio je skoro 150 miliona EUR, a ove godine u istom periodu je ostvaren suficit u procijenjenom iznosu od 100 miliona EUR”, rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, takav rezultat je značajno veći i od 2019. godine.

“Tako dobri parametri u dijelu realizacije budžeta, koji su, između ostalog, rezultat i transparentne i odgovorne rashodne strane (nakon usvajanja prvog programskog budžeta u Crnoj Gori) – doveli su do pada nivoa javnog duga, sa 103 odsto BDP-a u decembru prošle na 88 odsto u julu ove godine”, naveo je Milatović.

On je kazao da je oporavak privrede reflektovan i na bankarski sektor.

“Pa tako imamo rast ukupnih depozita za skoro 400 miliona EUR u poređenju sa decembrom prošle godine”, rekao je Milatović.

Kako je naveo, takav rast depozita, zajedno sa mjerama Vlade koje se tiču podrške bankarskom sektoru u dijelu kreditne linije od Banke Savjeta Evrope i predviđenog osnivanja Kreditno garantnog fonda, uz kontinuiranu ulogu Investiciono-razvojnog fonda, znači više novca za kreditiranje privrede i stanovništva i dalju podršku ekonomskog oporavka zemlje.

“Sve gore pomenuto je dalo osnovu Vladi da realizuje mjere iz socijalne politike, a prije svega uvođenje dječjeg dodatka za djecu predškolskog uzrasta, besplatne udžbenike za osnovce, kao i podršku socijalno ugroženim građanima u okviru paketa podrške”, dodao je Milatović.

On je kazao da je socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima već rezultirao povećanjem minimalne zarade na 250 EUR, i najave uvođenja neoporezivog dijela dohotka u iznosu ne manjem od 100 EUR od početka naredne godine.

“Djela, a ne riječi – slogan je ove Vlade”, naveo je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije