fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKlikovac: Cijene i nezaposlenost će rasti u cijeloj godini

Klikovac: Cijene i nezaposlenost će rasti u cijeloj godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stopa inflacije je, zahvaljujući potpuno pogrešnoj ekonomskoj politici Vlade, u novembru dostigla nivo od 4,4 odsto, što ukazuje da će se rast cijena proizvoda, koji građani svakodnevno koriste, nastaviti u cijeloj godini, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Član Glavnog odbora i potpredsjednik Savjeta mladih DPS-a, Andrija Klikovac, kazao je da je već u januaru zabilježen rast cijena osnovnih životnih namirnica.

“Ulje nastavlja da raste do rekordno visoke cijene, hljeb je već poskupio 30 odsto, gorivo nastavilo kontinuirani rast, cijene cigareta porasle za deset centi po paklici, a uskoro se očekuje nastavak rasta cijena kafe, poljoprivrednih proizvoda, energenata i drveta”, naveo je Klikovac u saopštenju.

Prema njegovim riječima, umjesto da Vlada kreira mjere za ublaženje stope inflacije i njegovih negativnih efekata, odnosno umanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i posebne povlastice za socijalno ugrožene kategorije, ministar finansija, takozvani ekspert, donosi program koji će uvećati potražnju za proizvodima, a ponuda ne može ni trenutno da odgovori potražnji na tržištu.

“Kao efekat takve politike, doći će do još većeg rasta cijena i pada životnog standarda građana. Jaz između siromašnih i bogatih u Crnoj Gori biće još veći”, smatra Klikovac.

Posebno, kako je naveo, zabrinjava činjenica da je u decembru nastavljen rast stope nezaposlenosti prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje, 2,6 odsto više nezaposlenih nego u novembru.

“Stopa je dostigla nivo od 24,73 odsto odnosno 57,39 hiljada nezaposlenih. Gotovo svaki četvrti radno sposobni građanin nema posao. Posebno će biti alarmantna situacija nakon prvih efekata programa Evropa sad”, ocijenio je Klikovac.

On je kazao da, usljed povećanja minimalne zarade, mikro i mala preduzeća, koja jedva posluju rentabilno, a i dio velikih preduzeća, smanjujući fiksne troškove poslovanja, smanjiće broj zaposlenih ili u praksi isplatiti zaposlenima minimalnu zaradu od 450 EUR, a zvanični rast zarade zaposleni će vratiti poslodavcu u gotovini.

“Životni standard radnika, u ovoj situaciji, biće znatno lošiji – ili će ostati bez zarade koju su imali ili će ostati sa dosadašnjom zaradom suočeni sa rastom cijena gotovo svih proizvoda i usluga”, rekao je Klikovac.

Još jedan zabrinjavajući indikator, kako je kazao, jeste odlazak stranih investitora i gašenje preduzeća koja su izvozila iz Crne Gore. Za samo godinu odlazak Amana, gašenje Kombinata aluminijuma (KAP), Duvanskog kombinata, Željezare, odustajanje Katari Diara od višemilionskog projekta u Plavim horizontima.

“Ekonomsko stanje u Crnoj Gori je alarmantno i slijedi period skupih kreditnih aranžmana i nepovoljnih mjera za građane Crne Gore. Crnoj Gori prijeti stagflacija – rast nezaposlenosti, rast inflacije i stanje sporog ekonomskog rasta”, dodao je Klikovac.

On je zaključio da zato ovakva Vlada koja uzurpira demokratiju, uništava razvoj, tjera investitore i u krajnjem stvara veći jaz između bogatih i siromašnih, u narednih par mjeseci mora biti prošlost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije