fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijePad povjerenja potrošača pritisnuo indekse

Pad povjerenja potrošača pritisnuo indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali jer nepopustljivo širenje koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) loše utiče na povjerenje potrošača i jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 205 bodova ili 0,77 odsto, na 26.379 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,65 odsto, na 3.218 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 odsto, na 10.402 boda, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa posljedica je, između ostalog, slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija. Zbog toga je cijena dionice 3M-a potonula skoro pet, a McDonald′sa 2,5 odsto.

Ulagače su razočarali i podaci o slabljenju povjerenja potrošača u julu zbog širenja koronavirusa u SAD-u, koje se ne usporava.

U utorak je Florida zabilježila rekordni broj smrtnih slučajeva, dok je broj zaraženih u Teksasu premašio 400 hiljada, što je izazvalo strahovanja da SAD ne može uspostaviti kontrolu nad epidemijom.

„Izvještaj o povjerenju potrošača pokazao je da su ljudi vrlo zabrinuti zbog širenja koronavirusa i plaše se da će to uticati na njihovu finansijsku situaciju i mobilnost”, kazao je strateg u kompaniji Janney Montgomery Scott, Mark Luschini.

I u mnogim drugim saveznim državama broj zaraženih raste, pa je proces ponovnog pokretanja ekonomskih aktivnosti usporen, što će dovesti do sporijeg oporavka ekonomije nego što se očekivalo.

Zbog toga se ulagači nadaju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usaglasiti nove podsticajne mjere, vrijedne bilion USD.

Taj bi dogovor trebao da bude postignut do kraja sedmice, s obzirom da neke dosadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu.

Mnogi se plaše da dogovor neće biti postignut ili da će nove podsticajne mjere biti nedovoljne za brzi oporavak ekonomije od koronakrize.

„Potreban je veliki kompromis s obje strane da se postigne dogovor. To je ključno za tržišta jer se ona već duže vrijeme hrane na trošak velikih fiskalnih i monetarnih podsticaja”, rekao je Luschini.

U fokusu ulagača je i dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke, Federelne rezerve (FED) koja se završava danas, kada će biti objavljeno saopštenje.

„Fedu će biti vrlo teško da pozitivno iznenadi tržišta”, kazao je strateg u Wells Fargo Investment Institute, Sameer Samana.

I na većini evropskih berzi indeksi su u utorak pali. Londonski FTSE ojačao je 0,40 odsto, na 6.129 bodova, a frankfurtski DAX skliznuo je 0,03 odsto, na 12.835 bodova, a pariski CAC 0,22 odsto, na 4.928 bodova.

Najčitanije