Naslovnica MINA Business Crna Gora pokazala posvećenost pristupanju EU

Crna Gora pokazala posvećenost pristupanju EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, otvaranjem poglavlja 8 – Konkurencija, još jednom potvrdila da je posvećena ispunjavanju obaveza prema članstvu, a Evropska unija (EU) da su njena vrata otvorena za države koje na tom putu napreduju, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Bojan Šarkić, koji je predstavljao Crnu Goru na Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i EU u Briselu, kazao je da je Crna Gora veoma svjesna važnosti otvaranja poglavlja 8, posebno imajući u vidu da je to jedno od najznačajnijih i najizazovnijih poglavlja.

„Otvaranjem ovog poglavlja smo zatvorili izazovnu fazu pregovora nakon osam godina, a naši napori u ovoj oblasti su prepoznati. Vjerujem da će završetak faze otvaranja poglavlja biti zamajac procesu integracije i podsticaj kontinuiranom i marljivom radu na ispunjavanju preostalih obaveza“, kazao je Šarkić.

On je zahvalio kako hrvatskom predsjedništvu koje, uprkos svim izazovima u posljednjih šest mjeseci, nikada nije zanemarilo proces proširenja, tako i državama članicama i Komisiji na podršci i radu koji je rezultirao otvaranjem poglavlja 8.

foto: www.gov.me

„Ovo je prekretnica i uspjeh za našu državu koja odlučno korača prema članstvu u EU i ne razmatra alternative. Ne postoji alternativa procesu evropskih integracija i to je jedini okvir koji garantuje stabilnost regiona, a samim tim i Evrope. Zato smo sigurni da je prisustvo EU u regionu od ključnog značaja“, poručio je Šarkić.

Stalna predstavnica Hrvatske pri EU, ambasadorka Irena Andraši, koja je učestvovala na konferenciji u ime EU, kazala je da tempo pregovora o pristupanju Crne Gore EU i dalje zavisi od njenog napretka u ispunjavanju uslova za članstvo.

„Pregovori o pridruživanju očigledno napreduju, polako ali sigurno, i ohrabrujemo vas da nastavite svoje pripreme s novim elanom. Posvećenost koju ste pokazali u proteklom periodu, a posebno vaše bezuslovno prihvatanje nove metodologije proširenja, potvrđuje vaše opredjeljenje da je budućnost Crne Gore u EU, kao i vašu odlučnost da napredujete na tom putu“, rekla je Andraši.

Generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju, Christian Danielsson, poručio da je poglavlje 8 važna i izazovna oblast pravne tekovine, a da je otvaranje poslednjeg poglavlja važan putokaz.

On je podsjetio da ukupni tempo pregovora zavisi od napretka u oblasti vladavine prava.

„Sada je lopta u dvorištu Crne Gore. Ohrabruje me činjenica da je Savjet za vladavinu prava u Crnoj Gori, odmah po objavljivanju Non papera, ‘uzeo loptu’ i radujem se rezultatima u oblastima notiranim u tom dokumentu“, rekao je Danielsson.

Kako je dodao, odgovornost je na svim učesnicima tog procesa, koji aktivno i konstruktivno treba da učestvuju u pristupanju Crne Gore EU.

„Sve političke snage u državi treba da donose odgovorne odluke koje će omogućiti Crnoj Gori da nastavi sprovođenje reformi“, kazao je Danielsson.

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović je, u izjavi za medije povodom otvaranja poglavlja 8, rekao da je Crna Gora otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja još jednom potvrdila svoj vanjskopolitički kurs, te da nakon članstva u NATO, nastavlja potpunu integraciju u zajednicu razvijenih zapadnih demokratija.

foto: www.gov.me

„Budućnost Crne Gore je u Evropskoj uniji i uvjereni smo da proces evropskih integracija sadrži transformatorsku moć koja podstiče cjelokupni razvoj države i društva“, rekao je Darmanović.

On je dodao da je Crna Gora, podstaknuta zaokruživanjem te faze pregovora, još bliža ostvarenju svog željenog cilja – članstva u Uniji, te da su, u tom kontekstu, ohrabreni geopolitičkom orijentacijom te Evropske komisije.

Darmanović je zahvalio Hrvatskoj na konzistentnoj podršci evropskoj perspektivi regiona, ali i na uspjehu da agendu proširenja EU drži visoko tokom predsjedavanja Savjetom EU, uprkos teškim izazovima pandemije.

„Stabilnost i geopolitička konkurentnost Evrope neraskidivo je povezana sa uspješnim procesom demokratske konsolidacije i evropeizacije našeg regiona“, naveo je Darmanović.

Pregovaračica za to poglavlje, Biljana Jakić, u izjavi je navela da otvaranje ovog poglavlja predstavlja važan momenat u dosadašnjem toku pregovora sa EU, jer je otvoreno jedino preostalo neotvoreno poglavlje.

foto: www.gov.me

„Otvaranju ovog poglavlja, koje je veoma kompleksno i obuhvata zaštitu konkurencije na tržištu i kontrolu državne pomoći, prethodio je niz reformskih aktivnosti koje su na višegodišnjem nivou realizovane. Aktivnosti su se odnosile na izradu zakonodavnog okvira iz oblasti zaštite konkurencije i državne pomoći, koji je usklađen sa propisima EU“, kazala je Jakić.

Prema njenim riječima, sprovođenjem tih reformi, u Crnoj Gori su stvoreni preduslovi za očuvanje i unaprjeđenje slobodne konkurencije na tržištu, čime će se obezbijediti poslovni ambijent u kome će svi učesnici na tržištu poslovati pod jednakim uslovima, što doprinosi stvaranju ekonomski povoljnog ambijenta za ulaganje i sigurnost investicija.

Najčitanije