fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle u očekivanju uragana Sally

Cijene nafte porasle u očekivanju uragana Sally

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na međunarodnim tržištima prekoračile su u utorak 40 USD, jer je strah da bi uragan Sally mogao prekinuti snabdijevanje iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prevagnuo nad procjenama slabije potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,05 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 37,78 USD.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) snizila je u utorak procjene potražnje u ovu godinu za 200 hiljada barela dnevno, na 91,7 miliona barela dnevno, upozoravajući na sporiji tempo ekonomskog oporavka, prenosi Hina.

“Očekujemo da će oporavak potražnje za naftom znatno usporiti u drugoj polovini ove godine”, navela je IEA u mjesečnom izvještaju.

Njena snižena procjena u skladu je s onom glavnih proizvođača i trgovaca u naftnoj industriji, uključujući Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i British Petroleum (BP), koji procjenjuju da je potražnja možda dostigla vrhunac u prošloj godini.

OPEC je u najnovijem mjesečnom izvještaju objavio da će svjetska potražnja za naftom u ovoj godini pasti za 9,5 miliona barela dnevno, nešto više nego što su procijenili u avgustu, predvidjevši pad potražnje za 9,06 miliona barela dnevno.

Neimenovani izvori tvrde da ministri OPEC+ vjerovatno neće preporučiti dodatno smanjenje snabdijevanja, povrh sadašnjih 7,7 miliona barela dnevno, već će se fokusirati na poštivanje postojećeg sporazuma i kompenzacione rezove proizvođača koji su prekoračili dodijeljene im kvote.

Podršku cijenama pružile su zabrinutosti od prekida u snabdijevanju iz SAD-a, zbog uragana Sally.

Naftne kompanije, luke i rafinerije požurile su da u ponedjeljak zatvore postrojenja, s obzirom da je uragan Sally ojačao na putu prema američkoj obali Meksičkog zaliva. To je drugi veliki uragan u posljednjih mjesec koji je zaustavio aktivnosti u naftnoj i plinskoj industriji.

Podršku je pružila i pojačana prerada u kineskim rafinerijama koje pokušavaju da apsorbuju rekordni ovogodišnji uvoz.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 38,96 USD, što znači da je bila 41 cent niža nego prethodnog radnog dana.

Najčitanije