fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene dionica porasle nakon dva dana pada

Cijene dionica porasle nakon dva dana pada

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle nakon dva dana pada, jer se ulagači nadaju novom paketu podsticajnih ekonomskih mjera i poboljšanju makroekonomskih pokazatelja.

Dow Jones porastao je 377 bodova ili 1,62 odsto, na 23.625 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,15 odsto, na 2.852 boda, a Nasdaq indeks 0,91 osdto, na 8.943 boda.

Uspon tih indeksa najviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom, kao i energetskom sektoru, nakon snažnog rasta cijena nafte. Znatno su poskupile i dionice nekoliko tehnoloških kompanija, kao što su Apple i Alphabet.

Podršku tržištu pružaju vijesti o postupnom otvaranju ekonomije mnogih saveznih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, kao i nada ulagača da će Kongres usvojiti i drugi paket podsticajnih mjera.

U aprilu je Kongres donio paket podsticaja vrijedan oko 2,2 milijardi USD, a demokratski poslanici sada predlažu novi podsticajni paket vrijedan tri milijarde USD.

Iz Bijele kuće poručili su da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump otvoren za još jedan paket podsticaja, ali da neće potpisati predlog demokratskih poslanika.

Ulagači se nadaju da će se pronaći kompromisno rješenje, a nadaju se i da će se uskoro poboljšati ekonomski pokazatelji, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera u vezi koronavirusa.

U četvrtak je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice porastao za skoro tri miliona, što znači da je u sedam nedjelja taj broj porastao za više od 36 miliona.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija.

Do sada je kvartalne izvještaje objavilo oko 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih skoro 67 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju bile 12,1 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije tri sedmice očekivali pad od 15 odsto.

Početkom godine, prije koronakrize, očekivao se rast zarada za više od šest odsto.

Uprkos znatnom rastu berzanskih indeksa, na najvećoj svjetskoj berzi u četvrtak je vladala nesigurnost, kao i prethodnih dana, zbog upozorenja stručnjaka da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja ekonomskih aktivnosti moglo dovesti do novog talasa epidemije.

Uz to, u srijedu predsjednik američke centralne banke, Federelne rezerve (FED) Jerome Powell upozorio je da bi oporavak ekonomije od pandemije mogao potrajati duže nego što se mislilo.

Kako su u utorak i srijedu cijene dionica oštro pale, Wall Street je na putu najvećih sedmičnih gubitaka od kraja marta. Od početka sedmice Dow Jones i S&P 500 indeks u minusu su više od dva odsto, a Nasdaq indeks skoro dva odsto.

A na evropskim berzama su cijene dionica u četvrtak oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,75 odsto, na 5.741 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,95 odsto, na 10.337 bodova, a pariski CAC 1,65 odsto, na 4.273 boda.

Najčitanije