fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte blizu 51 USD

Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte blizu 51 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 51 USD, balansirajući između nade koju je donijelo vakcinisanje protiv Covida-19 i zabrinutosti za potražnju u kratkoročnoj perspektivi.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,33 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 48,36 USD, prenosi Hina.

Pfizer je u Japanu tražio odobrenje za svoju vakcinu koja se već koristi u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a američka Uprava za hranu i ljekove obrađuje i zahtjev Moderne za odobrenjem njenog kandidata.

Iako vakcina pruža nadu, sve veći broj slučajeva zaraze u velikim ekonomijama i nova ograničenja kretanja u Evropi utiču na kratkoročne izglede potražnje za naftom. U SAD-u je u četvrtak zabilježeno 239,02 hiljade novih slučajeva zaraze.

Raspoloženje prigušuju i mukotrpni pregovori u SAD-u o novom paketu pomoći u koronakrizi. Tako su neki republikanci u Senatu tražili da se zakonom odredi da centralna banka ne može obnoviti izdašne programe kreditiranja nakon njihovog isteka.

Podršku cijenama pružili su ove sedmice i podaci o zalihama u SAD-u, koji kažu da su u prošloj sedmici zalihe sirove nafte pale 3,1 milion barela, više nego što su analitičari očekivali.

Cijene podržavaju i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici usporavanjem tempa planiranog povećanja proizvodnje u narednoj godini.

OPEC+ planira početkom januara da donese odluku o sljedećim koracima, a u januaru će dnevno povećavati proizvodnju za samo 500 hiljada barela dnevno. Početno je zacrtano povećanje proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 50,78 USD, što znači da je porasla 66 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije