fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada se ne izjašnjava o kupovini KAP-a

Vlada se ne izjašnjava o kupovini KAP-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada se od prošle sedmice nije izjašnjavala o javnoj ponudi vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića, koji je više puta ponovio da bi prodao Кombinat aluminijuma (КAP) državi za 50 miliona EUR.

On je više puta, tokom polemike sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem, kazao da nudi državi da kupi КAP za 50 miliona EUR, piše Dan.

„S obzirom na to da tvrde da imovina vrijedi 250 miliona, ostajem pri ponudi da isplate 50 miliona Unipromu, a preostalih 200 miliona ubace u budžet države i time pospiješe ekonomiju zemlje“, rekao je ranije Pejović.

List je nakon te javne ponude, pitao Vladu i resorna ministarstva da li su razmatrali kupovinu КAP-a za 50 miliona, imaju li novca u budžetu za te namjene, te da li bi preuzimanje fabrike bila isplativa investicija.

Vlada je prije desetak dana donijela zaključke kojima je tražila nastavak pregovora između Elektroprivrede (EPCG) i Uniproma oko smanjenja proizvodnje i definisanja cijene energije do juna naredne godine, međutim, nikakav sastanak od tada nije održan po tom pitanju.

Plansko gašenje КAP-a počelo je 15. decembra i do kraja godine će biti ugašene gotovo sve ćelije. Ostaće da radi samo 12 ćelija, što odgovara snazi od sedam megavata.

Glavni menadžer KAP-a, Nebojša Dožić, rekao je da je planski isključeno već pola ćelija.

„Sa planskim isključenjem završavamo u četvrtak, nakon čega će u radu ostati samo 12 ćelija, koje ćemo koristiti za završetak ekološkog projekta Mini kaptaža gasova, koje bi koristili u slučaju ponovnog pokretanja primarne proizvodnje aluminijuma. U planiranih sedam MW, uključena je i potrošnja električne energije u dvije nove fabrike, kao i ostalim pratećim postrojenjima КAP-a“, kazao je Dožić.

КAP je osnovan prije 50 godina, a privatizovan je krajem 2005. godine, da bi u stečaj ušao polovinom 2013. godine. Uniprom je 2014. godine kupio imovinu preduzeća za 28 miliona EUR i preduzeo organizovanje proizvodnje od jula te godine.

Stečaj u КAP-u je zaključen 30. avgusta, a Uniprom je sa gašenjem ćelija počeo polovinom decembra, nakon što nije uspio da sa EPCG dogovori cijenu struje za narednu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije