fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUprava prihoda tražila stečaj za 11 preduzeća od početka godine

Uprava prihoda tražila stečaj za 11 preduzeća od početka godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina inicirala je od početka godine otvaranje stečaja u 11 preduzeća, čiji ukupan dug za poreze i doprinose iznosi 18,5 miliona EUR, saopšteno je Pobjedi iz te institucije.

Najveći dužnik kod kojeg je predložen stečaj je Montenegro Airlines (MA), čije su neizmirene poreske obaveze 13,7 miliona EUR.

Stečaj u MA uveden je 28. aprila.

“Najniži iznos duga obveznika kod kojih smo tražili otvaranje stečaja je 55,3 hiljade EUR”, precizirali su iz Uprave.

Na pitanje iz kojih privrednih djelatnosti preduzeća najčešće završe u stečaju, iz Uprave su kazali da svi posluju u različitim oblastima, te da nema djelatnosti koja je dominantna u tom pogledu.

“Što se tiče vrste dugovanja obveznika kod kojih je predložen stečaj, možemo reći da su to najčešće obaveze po osnovu ličnih primanja zaposlenih – porez na dohodak i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje i na zarade zaposlenih”, naveli su iz Uprave.

Oni su saopštili da prije iniciranja stečajnog postupka preduzimaju sve mjere naplate.

“Shodno Zakonu o poreskoj administraciji i internim procedurama, Uprava preduzima mjere naplate, počev od opomene, blokade računa, pa do obezbjeđenja pokretne i nepokretne imovine ukoliko ona postoji. Nakon preduzetih aktivnosti, podnosi se predlog za otvaranje stečaja, ako mjere ne rezultiraju naplatom potraživanja”, poručili su iz Uprave.

Zakonom o stečaju propisano je da su stečajni razlozi trajnija nesposobnost za plaćanje, ako obveznik ne može da odgovori novčanim obavezama u roku od 45 dana od dana dospjelosti i ako je potpuno obustavio sva plaćanja u periodu od 30 dana neprekidno.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nasdaq najveći dobitnik i na dnevnom i mjesečnom nivou

Njujork, (MINA-BUSINESS) - S&P 500 i Nasdaq Composite napredovali su u četvrtak dok su...