fbpx
Naslovnica MINA Business UIP u sezonu ulazi sa starim problemima

UIP u sezonu ulazi sa starim problemima

143
foto: MINA/arhiva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za inspekcijske poslove u novu turističku sezonu ulazi sa istim problemima kao i proteklih godina – nedovoljnim brojem inspektora i zastarjelim propisima, zbog čega smatraju da je hitno potrebno da Vlada odobri povećanje broja inspektora i izmjenu propisa.

U Vladinoj informaciji o pripremi ljetnje turističke sezone navedeno je da je jedan od bitnih problema i neadekvatno i neefikasno sprovođenja inspekcijskog nadzora, pišu Vijesti.

“Neki od izazova sa kojima su se suočavali inspektori tokom protekle ljetnje turističke sezone, ogledali su se u dijelu već poznatih problema koji ograničavaju efikasnost inspekcijskog nadzora, a to su neprimjenjivost propisa, nejasne – neprecizne odredbe pojedinih propisa, nepropisivanje adekvatnih upravnih mjera i slično”, navodi se u toj informaciji.

Na pitanje Vijesti povodom ove informacije, iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da se u informaciji nalazi ono na šta su ukazivali i prošle godine.

“Uprava za inspekcijske poslove je kao izazov u ljetnjoj turističkoj sezoni prošle godine, sa kojim su se susretali inspektori prilikom pojačanog nadzora navela neprimjenjivost pojedinih propisa, nejasne – neprecizne odredbe pojedinih propisa, nepropisivanje adekvatnih upravnih mjera i slično, i navedeni izazovi su i tokom pripreme ove ljetnje turističke sezone prisutni jer izmjene i dopune pojedinih zakona su još u proceduri, neki nacrti zakona su vraćeni iz skupštinske procedure, dok se o izmjenama nekih zakonskih rješenja još uvijek nije ni raspravljalo”, naveli su iz te Uprave Vijestima.

Oni su kazali da je poseban izazov u dijelu pripreme ljetnje turističke sezone to što prilikom izrade predloga Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji od Ministarstva finansija nijesu dobili odobrenje za povećanje broja inspektora.

“Uprava za inspekcijske poslove je sačinila predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji je podrazumijevao povećanje broja izvršilaca u svim deficitarnim strukama kao i u svim službama i inspekcijskom kadru u onom opsegu koji je neophodan za kvalitetno pokrivanje terena u svim oblastima. Međutim, Ministarstvo finansija je dalo mišljenje da Pravilnik treba uskladiti sa trenutnim brojem izvršilaca odnosno Upravi nije data mogućnost povećanja broja izvršilaca. Usvajanje ovog inoviranog i usklađenog Pravilnika, koji je dobio sva zakonom propisana mišljenja, je na sjednici Vlade odgođeno te se, shodno tome, nije moglo detaljno planirati jačanje kapaciteta inspekcija koje će učestvovati u pojačanom nadzoru u ljetnjoj turističkoj sezoni”, saopštili su iz ove Uprave.

Iz Uprave navode da im problem pričinjava i dugotrajna procedura pred nadležnim organom za sprovođenje postupaka zapošljavanja, u okviru postojeće sistematizacije, jer jedan dio postupaka započetih u prošloj godini nije okončan.

“Ovi postupci su od izuzetnog značaja za jačanje kapaciteta inspekcija imajući u vidu da Kadrovski plan za ovu godinu, iako ga je Uprava za inspekcijske poslove shodno zaključku Vlade sačinila i dostavila na saglasnost nadležnim organima, još nije usvojen, te se eventualna nova zapošljavanja mogu realizovati po već pokrenutim postupcima, a shodno prošlogodišnjem Kadrovskom planu. Dakle, da se zaključiti da efikasno prevazilaženje većine navedenih izazova nije uslovljeno postupcima Uprave za inspekcijske poslove već i postupcima drugih nadležnih institucija, a na čiju dinamiku ovaj organ ne može uticati, te da Uprava ne raspolaže optimalnim brojem izvršilaca već nedostatak kadra pokušava nadomjestiti raspoređivanjem kadrovskih kapaciteta u odnosu na trenutne prioritetne tačke”, naveli su iz Uprave.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS