fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU septembru zabilježen najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina

U septembru zabilježen najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U septembru je zabilježen najniži nivo inflacije u posljednjih nekoliko godina, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Nik Gjeloshaj i dodao da je akcija Limitirane cijene uticala na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica.

Gjeloshaj je naveo da je u septembru zabilježen pad ukupne godišnje stope inflacije na jedan odsto što je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina.

“Prema podacima Monstata, mjesečna stopa inflacije za septembar je – 0,4 odsto, što znači da su i cijene u odnosu na avgust niže 0,4 odsto. Zabilježen je pad cijena u grupi proizvoda hrana i bezalkoholna pića u iznosu od – 1,7 odsto, to jest stopa inflacije je u odnosu na ove proizvode negativna”, rekao je Gjeloshaj.

Prema njegovim riječima, sasvim je izvjesno da je akcija Limitirane cijene 44. Vlade uticala na stabilizaciju cijena osnovnih životnih namirnica, posebno imajući u vidu sveobuhvatnost akcije kao i činjenicu da se ona odnosi na veletrgovine kao i maloprodajne lance.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja će nastaviti da u kontinuitetu prati cijene osnovnih životnih namirnica prema utvrđenoj metodologiji i shodno tome predlaže mjere u cilju zaštite standarda građana”, zaključio je Gjeloshaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije