fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTraže stečaj za Galeniku i još 50 firmi

Traže stečaj za Galeniku i još 50 firmi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je tokom ovog mjeseca podnijela Privrednom sudu predloge za pokretanje stečaja kod 51 obveznika, s ukupnim dugom od 13,84 miliona EUR.

“Među obveznicima kod kojih je u junu predložen stečaj, nalaze se 32 obveznika sa poreskim dugom većim od 100 hiljada EUR”, rekli su Vijestima iz PU.

Najveći dužnici za koje PU traži stečaj su fabrika ljekova Galenika Crna Gora, koja duguje 2,61 milion EUR, Astra Montenegro sa dugom od 1,65 miliona i stambena zadruga Emona sa dugom od 1,61 milion EUR.

Radnici Galenike su više puta tražili od premijera Duška Markovića i ministra zdravlja, Kenana Hrapovića, da učine napor da bi im što hitnije bilo isplaćeno 11 zaostalih neto zarada i doprinosi za penzijsko osiguranje.

Tim povodom više puta im je iz izvršne vlasti saopšteno da će to pitanje biti riješeno tek nakon dokapitalizacije podgoričke firme od većinskog vlasnika u Srbiji.

Brazilska kompanija EMS kupila je beogradsku Galeniku u novembru 2017. godine. Većinski vlasnik Galenike Crna Gora sa 75 odsto vlasništva je beogradska firma, dok 25 odsto akcijskog kapitala ima crnogorska Vlada.

PU je Privrednom sudu, od početka ove godine, podnijela ukupno 477 predloga za uvođenjem stečaja, sa ukupnim dugom od 41,15 miliona EUR.

“Među poreskim obveznicima za koje je predloženo otvaranje stečajnog postupka, nalazi se 401 poreski obveznik, kojima su prethodno ukinuta rješenja o reporgramu, čiji ukupni poreski dug iznosi 23,79 miliona EUR, kao i 76 obveznika koji nijesu bili u reprogramu, a kod kojih ostalim mjerama nije bilo moguće naplatiti poreski dug u iznosu od 17,36 miliona EUR”, kazali su iz PU.

Najčitanije

Auto-putem od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila. Prema...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu