fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze porasle

Svjetske berze porasle

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne vrijednosti.

Dow Jones je ojačao 1,2 odsto na 42.863 boda, dok je S&P 500 porastao 1,1 odsto na 5.815 poena, kao i Nasdaq indeks, koji je dostigao 18.342 boda, prenosi Hina.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuju rastu finansijskog sektora, nakon što je nekoliko velikih banaka u petak objavilo bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Tako je, na primjer cijena dionice JPMorgan Chasea skočila više od četiri odsto, a Wells Farga više od pet odsto.

Time je u petak počela sezona objava poslovnih izvještaja kompanija i banaka za treće tromjesečje, koja će narednih sedmica najviše uticati na smjer tržišta.

Do petka je na najvećoj svjetskoj berzi vladao oprez, jer su sasvim splasnule špekulacije o daljem oštrom smanjenju kamata američke centralne banke, s obzirom na to da inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne popušta toliko koliko su se ulagači nadali.

Ove sedmice je objavljeno da su potrošačke cijene u septembru porasle 0,2 odsto na mjesečnom nivou i 2,4 odsto na godišnjem.

Te su cijene, kao i temeljna stopa inflacije, koja je iznosila 3,3 odsto, bile nešto veće nego što su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 90 odsto izgleda da će Federalne rezerve (Fed) u novembru kamate smanjiti 0,25 procentnih poena, a oko deset odsto da ih uopšte neće mijenjati.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su ove sedmice porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 odsto na 8.253 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 1,3 odsto na 19.373 boda, a pariski CAC 0,5 odsto na 7.577 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dolar ojačao prema korpi valuta

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Dolar je prema korpi valuta ove sedmice ojačao, druge zaredom, jer...