fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkupštinu i javnost trebalo uključiti u odlučivanje o osnivanju MW

Skupštinu i javnost trebalo uključiti u odlučivanje o osnivanju MW

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Činjenica da je osnivački udio nove državne kompanije Montenegro Works (MW) pola miliona EUR obavezivala je Vladu da uključi javnost i Skupštinu prilikom donošenja takve odluke, kazao je Pobjedi profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Vlada je u srijedu, na inicijativu ministra finansija Milojka Spajića, usvojila odluku o osnivanju nove kompanije koja će nadgledati rad i kontrolisati finansijsko poslovanje svih državnih preduzeća. Osnivački udio je 490 hiljada EUR, a nejasno je kako će se MW finansirati i kakav će biti dalji rad Odbora direktora, piše list.

“Javnost mora da postoji taman da je osnivački ulog jedan EUR. Manjak naše demokratske kuluture se i na ovome vidi. Jedan euro ili pola miliona nema nikakve razlike. Javnost treba da zna. To su pare građana i niko nema pravo da nas tretira kao nedorasle”, smatra Kostić.

Vladina odluka izazvala je negodovanje partija vlasti i opozicije, a protiv je bio i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. Glavne zamjerke su nepoštovanje Zakona o privrednim društvima i drugih propisa, netransparentnost i velika koncentracija moći u rukama ministra Spajića.

Kostić je ocijenio da koncentracijom bilo koje funkcije, a naročito kontrolne, raste moć u rukama onih koji proces kontrolišu.

To, kako smatra, nikako nije dobra okolnost jer su iskušenja velika, a ljudska priroda po definicija žudi za moći.

“Decentralizovane strukture su sa stanovišta uspješnosti menadžmenta pokazale znatnu superiornost u tržišnoj utakmici. Utoliko više čudi predloženo rješenje. Praktično uvodi se nova posrednička kompanija. Udaljava se mjesto donošenja strateških odluka od preduzeća, a po definiciji to niko ne može bolje raditi od njih ili makar bez njihovog bliskog učešća. Ovako, siguran sam da će i to malo preduzimljivosti koja je bila prisutna kod rijetkih državnih preduzeća ovim biti izgubljena”, upozorio je Kostić.

Komentarišući Vladine tvrdnje da su osnivanje takvog preduzeća tražili međunarodni partneri, Kostić je kazao da njihova rješenja nijesu naša, jer treba stvoriti mnoge institucionalne druge preduslove da bi takve aktivnosti bile efektivne.

“Otkad sam čuo za ovaj predlog stalno se pitam zašto Vlada i Ministarstvo nijesu doveli ljude koji su sposobni da državna preduzeća dovedu na prihvatljiv nivo i, naravno, da ih dobro plate. Zar to ne bi bilo mnogo efikasnije i jednostavnije, i što je najvažnije više tržišno rješenje”, kazao je Kostić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, s obzirom na ograničenost kapaciteta, treba da traži i dobije stručnu pomoć međunarodnih institucija, ali to nikako ne znači da je to gubitak samostalnog odlučivanja.

“Nikome nije u interesu takva situacija, ali treba imati u vidu jednu istorijsku istinu – između onoga što ti razvijeni savjetuju i onoga što rade, biraj ono što oni rade”, naveo je Kostić.

On je objasnio da ukoliko osnivate jedno preduzeće primarno da kontroliše druga državna preduzeća, a ne da upravlja njima onda, radite diskutabilnu stvar sa stanovišta menadžmenta.

“Pitanja u tom smislu je mnogo, kakve su veze između novoosnovanog i postojećih preduzeća? Kakve su nadležnosti postojećih menadžment struktura u tim preduzećima? Kome će oni da odgovaraju od koga da primaju naloge i smjernice. Čime će oni da budu motivisani ako se ništa ne pitaju i ako im se dovode u pitanju sposobnosti? Zašto bi neko i dalje obavljao menadžerski posao u takvoj konstelaciji odnosa kada ste u poziciji da odgovarate, a da stvarno nemate moć samostalnog donošenja odluka”, zaključio je Kostić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije