fbpx
23.9 C
Podgorica
August 18, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessSa brodova i kruzera vraćeno 125 pomoraca

Sa brodova i kruzera vraćeno 125 pomoraca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Preko 125 pomoraca iz Crne Gore do sada je vraćeno avionskim ili drumskim saobraćajem, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova i dodali da njihov povratak još traje u okviru trenutnog otvorenog koridora u Sofiji, Amsterdamu, Frankfurtu i Zagrebu.

Iz Minstarstva su Danu kazali da su pomorci vraćeni iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Brazila, Kanarskih ostrva, Turske, Japana, Velike Britanije, Španije, Portugala, Italije, Francuske, Njemačke, Holandije.

Iz Ministarstva su, odgovarajući na pitanja u vezi statusa pomoraca koji su preko 45 dana na vodi, bez izlaska sa brodova, kazali da očekuju da će se uskoro realizovati evakuacioni planovi svih kompanija da se pomorci vrate kući, uključujući plan kompanija Royal Caribbean i MSC, koje još nijesu počele sa iskrcavanjem, već to planiraju narednih dana.

Iz resora ministra Srđana Darmanovića su saopštili da su zajedno sa diplomatskom mrežom, od izbijanja pandemije koronavirusa, krenuli sa prikupljanjem podataka o svim crnogorskim pomorcima koji su trenutno angažovani, nezavisno od izražene želje za organizovanim povratkom.

“Prema informacijama kojima Ministarstvo trenutno raspolaže, ukupan broj pomoraca i članova posade koji se nalazi u inostranstvu je oko 510”, dodali su iz Ministarstva.

Najveći broj crnogorskih državljana, njih 250, plovi kruzerima Royal Caribbean, a značajan broj i kruzerima Norwegian Cruise Line, Carnival Cruise Line, MSC i drugim manjim kompanijama.

“Do sada je preko 140 državljana zatražilo pomoć od Ministarstva ili diplomatsko-konzularne mreže za povratak, dok su se preostali posredno interesovali, preko kolega sa broda ili posredstvom brodskih vlasti za eventualni povratak”, zaključili su iz Ministarstva.

Najčitanije

Poraz crnogorskih odbojkaša u Portugalu

Podgorica, (MINA) - Muška odbojkaška reprezentacija Crne Gore poraženi su večeras u predgrađu Porta,...