fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast kineskog izvoza podigao cijene nafte prema 32 USD

Rast kineskog izvoza podigao cijene nafte prema 32 USD

London, Njujork (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 32 USD, podstaknute neočekivanim rastom kineskog izvoza i sniženom cijenom nafte Saudijske Arabije.

Na londonskom tržištu je cijena barela skočila 2,05 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 31,77 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,53 USD višoj cijeni, od 26,52 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je u četvrtak iznenadio podatak o rastu kineskog izvoza u aprilu.

Optimizam je prigušio pad uvoza jer upućuje na zaključak da oporavak ne treba očekivati u predstojećim mjesecima, pri čemu recesija u mnogim zemljama znači i manju potražnju za energentima.

Kineska potražnja je u prošlom mjesecu porasla, suprotno globalnom trendu, uz uvezenih 10,42 milion barela nafte dnevno, nakon 9,68 miliona barela dnevno u martu, prema Reutersovim procjenama na temelju carinskih podataka za prva četiri mjeseca ove godine.

Trgovce je ohrabrilo podizanje službene prodajne cijene saudijske nafte za jun, nakon što je u maju smanjila proizvodnju na najniži nivo u deset godina, u skladu sa dogovorom vodećih proizvođača da će ograničiti snabdijevanje kako bi podstakli cijene.

“Tržište to tumači kao regulaciju agresivnog sniženja u prethodnom periodu koje mnogi smatraju okidačem cjenovnog rata, posebno sa Rusijom”, kazao je iz BNP Paribasa, Harry Tchilinguirian.

Takođe, kako je dodao, može se smatrati snažnim pokazateljem da će Saudijska Arabija poštovati svoje obveze o smanjenju snabdijevanja, dogovorene na hitnom sastanku OPEC+, 12. aprila.

Raspoloženje na tržištu popravio je i službeni izvještaj američke Vlade o zalihama, koji je pokazao pad zaliha benzina drugu sedmicu zaredom, budući da neke američke države ublažavaju mjere suzbijanja koronavirusa.

Zalihe sirove nafte porasle su za 4,6 miliona barela, manje nego što su analitičari očekivali.

Odvojeno je OPEC u četvrtak saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 22,40 USD, što znači da je porasla 97 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije