fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa u nesigurnom trgovanju

Rast indeksa u nesigurnom trgovanju

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom i nekim defanzivnim sektorima, međutim trgovalo se nesigurno zbog rizika od recesije.

Dow Jones ojačao je 194 boda ili 0,64 odsto, na 30.677 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,95 odsto, na 3.795 poena, a Nasdaq indeks 1,62 odsto, na 11.232 boda.

Tokom trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, da bi kraj trgovanja dočekali u plusu, zahvaljujući najviše rastu tehnološkog sektora, kojem je išao u prilog pad prinosa na obveznice, prenosi SEEbiz.

Podršku indeksima pružio je i rast cijena dionica u defanzivnim sektorima, kao što su uslužni, zdravstveni i potrošački.

Međutim, kao i prethodnih dana, trgovalo se nestabilno jer ulagači nijesu sigurni da je tržište dostiglo dno, nakon što je S&P 500 indeks zaronio u područje ‘medvjeda’, više od 20 odsto ispod svog rekordnog nivoa.

To je posljedica povećanja kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad 8,5 odsto.

Od marta je Fed povećao ključne kamate 1,5 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto, što je njihov najviši nivo od marta 2020. godine i izbijanja koronakrize.

A slijede i dalja povećanja kamata, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dosegnuti i 3,4 odsto, najviši nivo od 2008. godine.

Predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je u drugom danu izvještavanja Kongresa o ekonomskoj situaciji da je Fed predan tome da spusti inflaciju na ciljanih dva odsto i održi snažno tržište rada.

On je poručio da vjeruje da je privreda dovoljno snažna da izdrži povećanje kamata, ali je priznao i da postoji mogućnost recesije.

„Velika je doza nesigurnosti u vezi ekonomskih izgleda, stoga je tržište konfuzno”, kazao je direktor u firmi Greenwood Capital, Walter Todd.

Mnogi analitičari već duže vrijeme upozoravaju da zbog brzog i oštrog povećanja kamatnih stopa slijedi usporavanje rasta privrede, pri čemu rastu rizici od recesije.

I to ne samo recesije u američkoj, nego i svjetskoj ekonomiji jer i u mnogim drugim zemljama Feda podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Analitičari Citigroupa poručili su da postoji gotovo 50 odsto izgleda da će svjetska privreda uroniti u recesiju.

Objavljeni podaci pokazali su da je u junu u SAD-u poslovna aktivnost osjetno usporila, dok je povjerenje potrošača zbog visoke inflacije palo.

„Fed želi vidjeti usporavanje rasta, što novi podaci pokazuju. Rast usporava, a hoće li ekonomija uroniti u recesiju, to je veliko pitanje”, kazao je direktor u firmi D.A. Davidson, James Ragan.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,97 odsto, na 7.020 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,76 odsto, na 12.912 poena, a pariski CAC 0,56 odsto, na 5.883 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije