fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa od preko jedan odsto

Rast indeksa od preko jedan odsto

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi porasli više od jedan odsto, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones je ojačao jedan odsto, na 32.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,42 odsto, na 4.027 bodova, a Nasdaq indeks 1,79 odsto, na 11.926 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon pada dva dana zaredom, S&P indeks tehnološkog sektora snažno je porastao, pri čemu je cijena dionice Micron Technologya skočila više od sedam odsto.

Taj proizvođač čipova najavio je da će mu prihodi u tekućem tromjesečju pasti, što je u skladu s očekivanjima na tržištu, ali da će mu prodaja u 2025. godini porasti zbog razvoja vještačke inteligencije.

To je podstaklo rast cijena dionica i drugih proizvođača čipova, pa je PHLX indeks tog sektora skočio 3,3 odsto.

„Mikron je svojevrsni mikrokosmos globalne ekonomije jer njegovi čipovi idu u različite industrije i sektore. Ako je ta kompanija optimistična po pitanju narudžbi, to znači da ukupnom gospodarstvu ide dobro”, kaže King Lip, strateg u tvrtki BakerAvenue Wealth Management.

Ulagače je ohrabrilo još nekoliko kompanija koje su najavile solidne poslovne rezultate u tekućem tromjesečju. Sezona objave kvartalnih izvještaja američkih kompanija počinje polovinom idućeg mjeseca.

Pozitivno na tržište utiče i stabilizacija bankarskog sektora, nakon što je zbog propasti Silicon Valley banke sedmicama bio pod pritiskom.

„Ulagači su svakim danom sve opušteniji po pitanju tog sektora”, kaže Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,07 odsto, na 7.564 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,23 odsto, na 15.328 bodova, a pariski CAC 1,39 odsto, na 7.186 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije