fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na Wall Streetu

Rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi porasli četvrti dan zaredom, što se najviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških divova, među ostalim, Alphabeta.

Dow Jones ojačao je 224 boda ili 0,63 odsto, na 35.629 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,94 odsto, na 4.589 poena, a Nasdaq indeks 0,5 odsto, na 14.417 bodova, prenosi SEEbiz.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje skoku cijena dionica nekoliko tehnoloških divova nakon što su objavili bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Tako je cijena Alphabeta, krovne kompanije Googlea, skočila 7,5 odsto, dok je dionica proizvođača čipova Advanced Micro Devicesa poskupila više od pet odsto.

Međutim, pitanje je hoće li se dobici tehnološkog sektora održati u četvrtak, s obzirom na to da je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Mete, krovne kompanije Facebooka, potonula 20 odsto jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati i stagnacija broja korisnika te društvene mreže.

Nesigurnost na tržištu u četvrtak očekuje se zbog slabih ekonomskih pokazatelja. Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u januaru broj zaposlenih u privatnom sektoru pao 301 hiljadu, što je posljedica širenja omikron varijante koronavirusa, ali i usporavanja rasta ekonomije.

Neočekivano slabi podaci s tržišta rada naveli su neke analitičare na promjene procjena o ukupnom zapošljavanju u SAD-u u januaru.

Izvještaj o tome biće objavljen u petak, a u anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju rast broja zaposlenih za 150 hiljada.

Međutim, nakon objavljenih podataka, mnogi očekuju pad. Tako, na primjer, analitičari Citigroupa očekuju pad broja zaposlenih 70 hiljada, a Goldman Sachsa 250 hiljada.

Ostaje za vidjeti je li slabost tržišta rada, nakon snažnog rasta prošle godine, privremena ili se radi o slabosti ekonomija koja bi mogla potrajati.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 odsto, na 7.583 boda, a pariski CAC 0,22 odsto, na 7.115 poena. Frankfurtski DAX oslabio je 0,04 odsto, na 15.613 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih...