fbpx
25.9 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediće saradnju kroz konkretne projekte

Unaprijediće saradnju kroz konkretne projekte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Kosovo imaju čvrste prijateljske odnose, a kroz konkretne projekte saradnja će biti značajno unaprijeđena, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona se, tokom prvog dana zvanične posjete Kosovu, sastala sa ministrom za lokalnu samoupravu u kosovskoj Vladi Elbertom Krasniqijem.

Srzentić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazala da žele da na konkretnim projektima grade saradnju sa Kosovom.

“Zato mi je drago što smo tokom ove posjete identifikovali zajedničke tačke susreta i prostor za razvoj i saradnju. Na sastanku smo se uvjerili da se obje administracije suočavaju sa istim ili sličnim izazovima na lokalnom i centralnom nivou i dijelimo sličnu digitalnu agendu sa ciljem modernizacije javne uprave i razvoja javnih usluga na bazi potreba građana”, poručila je Srzentić.

Ona je upoznala Krasniqija sa ključnim projektima koji se realizuju u Crnoj Gori u oblasti reforme javne uprave, ističući važnost reforme sistema lokalne samouprave, osnaživanja kadrovskog potencijala na lokalnom nivou, kao i nove pristupe u upravljanju koji treba da na efikasan način identifikuju i adresiraju probleme opština.

Srzetnić je predstavila projekat Digitalne i liderske akademije koji je usmjeren na jačanje kadrovskih potencijala javnih službenika i uputila poziv Krasniqiju da i javni službenici Kosova u njemu učestvuju.

Ona je poručila da je namjera da Akademija dobije regionalni karakter.

Krasniqi je istakao napore Vlade Kosova u pogledu unapređenja normativnog okvira sistema lokalne samouprave, unapređenja sistema finansiranja opština, kao i jačanja njihovog ekonomskog potencijala.

On je ocijenio da postoji prostor za saradnju sa Crnom Gorom kroz mehanizam prekogranične saradnje opština, a na zadovoljstvo i dobrobit građana obje države.

Sagovornici su potvrdili čvrste i prijateljske odnose Crne Gore i Kosova na polju razvoja lokalne samouprave, digitalizacije i prekogranične saradnje, podijelili zajedničku evropsku viziju regiona, te prepoznali potencijale za zajedničku saradnju na planu modernizacije i načina funkcionisanja javne uprave.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Dritan Abazović

Abazović: SDT da ispita nebulozne optužbe

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da...