fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStvaraju bolje uslove za edukaciju inženjerskog kadra

Stvaraju bolje uslove za edukaciju inženjerskog kadra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sektor energetike je sektor budućnosti i ogroman potencijal Crne Gore, a razvoj stručnog kadra je sastavni dio strategije energetskog razvoja zemlje, ocijenio je ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović.

On je na sastanku sa direktorkom Siemensa u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, Medejom Lončar, koja je sa svojim timom posjetila Crnu Goru, kazao da se nada da će partnerstvo sa tom kompanijom koja je sinonim za inovacije i izuzetnost već 175 godina, upravo stvoriti neku novu pozitivnu energiju i motivaciju studentima.

Iz Ministarstva je saopšteno da je povod te radne posjete otvaranje moderne laboratorije u formi digitalne trafostanice na Elektrotehničkom fakultetu, za koju je najsavremeniju opremu i softverske licence, u vrijednosti od 15 hiljada EUR donirala kompanija Siemens.

„Riječ je o modernoj opremi u vezi sa elektroenergetikom i elektroenergetskim sistemima, koja uključuje napredne savremene informaciono-komunikacione tehnologije, koje će omogućiti studentima novi nastavni sadržaj i praktičan rad sa najnovijim tehnologijama i na realnim modelima“, navodi se u saopštenju.

Mujović je naveo da mu je drago što je povod današnjeg susreta realizacija uspješne saradnje Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i kompanije Siemens prije svega zbog njihovih studenta kojima su sada dostupne najsavremenije tehnologije u oblasti energetike omogućavajući im da budu još kompetentniji i konkurentniji za buduće poslovne izazove.

„Biti u korak sa tehnologijama danas kada smo svjedoci kontinuiranih i brzih promjena je ključno za dalju edukaciju inžinjerskog kadra u oblasti elektroenergetike i informaciono-komunikacionih tehnologija“, rekao je Mujović.

Lončar se zahvalila Mujoviću na podršci i saradnji čiji je rezultat upravo ta savremena laboratorija i dodala da je važno investirati u obrazovanje i buduće inovatore, stvarati fakultetske centre za praktično učenje i mlade suočavati sa stvarnim inženjerskim izazovima.

„Saradnja industrije i akademske struke je način kako se premošćuje jaz između teorije i prakse, a nove generacije uvode u realni svijet. Živimo u tehnološki najnaprednijem trenutku, onom u kojem su upravo tehnologije pokretači promjena, a progres zemalja zavisi od toga koliko smo spremni i inovativni“, poručila je Lončar.

Ona je dodala da donacija kompanije upravo ima svrhu da pomogne i pripremi buduće inženjere za svijet koji se ubrzano mijenja.

Mujović se zahvalio na vrijednoj donaciji u opremi i softverskim licencama, kao i rektoru Univerziteta Crne Gore, Vladimiru Božoviću na podršci u realizaciji te saradnje prije svega shvatajući značaj i nužnost povezivanja akademske zajednice i privrednog sektora, kao i otvorenost Univerziteta Crne Gore za sve inicijative u tom pravcu.

Sastanku su prisustvovali i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema Ivan Asanović, direktor sektora Smart Infrastructure (Pametna infrastruktura) u Siemensu Srbija Srdan Srdanović, direktorka odjeljenja Komunikacija i odnosa sa državnim institucijama za Adriatik region u kompaniji Siemens, Jovana Vukotić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije