fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošačke cijene za hranu i bezalkoholna pića 78 odsto prosjeka EU

Potrošačke cijene za hranu i bezalkoholna pića 78 odsto prosjeka EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nivo potrošačkih cijena za hranu i bezalkoholna pića u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 78 odsto prosjeka Evropske unije (EU), pokazuju podaci Eurostata.

Eurostat je 20. juna objavio komparativne nivoe cijena 37 evropskih država za prošlu godinu, prema kojem je nivo potrošačkih cijena za hranu i bezalkoholna pića u Albaniji iznosio 79 odsto, Srbiji 78 odsto, Bosni i Hercegovini (BiH) 76 odsto, a u Sjevernoj Makedoniji 62 odsto evropskog prosjeka.

Grupu od 37 evropskih država, kako se navodi u saopštenju Monstata, čine 28 članica EU, tri EFTA članice – Island, Norveška i Švajcarska, zatim pet zemalja sa statusom kandidata za članstvo u EU – Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Turska i potencijalni kandidat za članstvo u EU, BiH.

“Prikazani rezultati zasnivaju se na istraživanju koje se sprovodi u okviru projekta Pariteta kupovne moći (PKM), kojim se prikupljaju cijene za oko 440 uporedivih proizvoda, omogućavajući zemljama da prikupe cijene za dovoljan broj reprezentativnih proizvoda”, dodaje se u saopštenju.

Projekat PKM sprovodi se pod rukovodstvom Eurostata i Organizacije za evropsku saradnju i razvoj (OECD). Rezultati istraživanja su iskazani preko indeksa nivoa cijena koji omogućavaju poređenje nivoa cijena među zemljama u odnosu na prosjek EU.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Auto-putem od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Auto-putem Princeza Ksenija je od početka godine prošlo 676,84 hiljade vozila. Prema...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu