fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotpisali predlog sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva

Potpisali predlog sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva

Budva (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Opštine Budva i Morskog dobra potpisali su danas predlog sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva.

Predlog sporazuma su potpisali direktor Morskog dobra, Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević.

Mikijelj je kazao da se tim sporazumom Luka Budva vraća građanima Budve, od kojih je oduzeta 2002. godine, kada je bivša vlast ustupila navodnom stranom investitoru, iza kojeg su stajali domaći biznismeni bliski tadašnjem režimu.

“Tada je jedan od najvrijednijih resursa naše Opštine predat u privatne ruke za smiješnu nadoknadu, ispod realne vrijednosti, uz obrazloženje da lokalna samouprava nije sposobna da upravlja lukom. Tada počinju i problemi za lokalno stanovništvo, kojem je onemogućeno da po razumnoj cijeni koristi marinu za svoje potrebe”, rekao je Mikijelj, prenosi Mediabiro.

On je kazao da se tada došlo u situaciju da obezbjeđenje zabranjuje građanima i gostima Budve da šetaju dokovima, lokalnim ribarima se zabranjuje da ulov iznosu na obalu, zaključavaju se kapije marine i ona se pravno i faktički oduzima građanima, iako je riječ o dobru u opštoj upotrebi, koje mora biti dostupno na korišćenje svima.

Zbog toga su, kako je dodao, organizovani brojni protesti lokalnog stanovništva.

Mikijelj je naveo da je današnji sporazum posljedica volje građana Crne Gore iskazane 30. avgusta prošle godine, kada su režim otuđen od naroda poslali u istoriju i dobili mandat da resurse države vrate na korišćenje građanima.

“Želim da naglasim da je država u višestruko boljem položaju u odnosu na ugovor koji je zaključen 2017, na osnovu tadašnjeg zaključka Vlade. Želim da se zahvalim svima koji su dali doprinos, počev od tima koji je bio spreman da danonoćno radi na analizi prethodnog ugovora”, rekao je Mikijelj.

On je zahvalio i svim lokalnim funkcionerima i predstavnicima Vlade, koji su podržali tu inicijativu.

“Ovo je uspjeh svih nas, ali prije svega građana Budve, koji se sa predmetnom otimačinom nijesu pomirili svih ovih godina. Svim građanima Budve i Crne Gore čestitam slobodnu luku i slobodnu Crnu Goru”, rekao je Mikijelj.

Carević je saopštio da se dešava upravo ono što su i najavljivali u predizbornim kampanjama, kada su obećali da će napraviti otpor od svega što nije u interesu građana i države.

„Ovo je primjer kako treba raditi. Zadovoljan sam da konačno funkcionišemo u punom kapacitetu, kada su u pitanju Vlada i njena preduzeća, lokalne samouprave i građani. Sve se svodi na činjenicu da radimo ono što smo i obećali, da ćemo raditi u interesu građana. Ovo je jedan u nizu primjera i želim da čestitam svima, posebno građanima na istrajnosti i upornosti“, poručio je Carević.

On je naveo kako su dokazali da su i te kako sposobni da upravljaju.

„To će vrijeme pokazati i nadam se da ćemo biti jako uspješni i da ćemo timski raditi“, dodao je Carević.

Šef kabineta predsjednika Opštine Budva, Nikola Jovanović, kazao je da će danas potpisani predlog sporazuma uputiti Vladi na saglasnost. Nakon toga će se stvoriti pretpostavke da dalje razmatraju o modalitetima upravljanja.

„Opština Budva će Morskim dobrom upravljati na najbolji mogući način“, naveo je Jovanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije