fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPostignut načelni dogovor o smanjenju proizvodnje

Postignut načelni dogovor o smanjenju proizvodnje

Beč, (MINA-BUSINESS) – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) postigla je u četvrtak načelni dogovor o smanjenju proizvodnje tog energenta, ali se čeka odluku Rusije prije nego što se definiše obim smanjenja, kazala su dva izvora iz naftnog kartela.

“Nadamo se da ćemo do kraja dana donijeti nekakav zaključak. Moramo uključiti u odluku i zemlje koje nijesu članice OPEC-a”, rekao je novinarima prije početka sastanka saudijski ministar energetike Khalid al-Falih.

On je dodao da ako svi nijesu spremni da učestvuju u smanjenju i daju ravnopravni doprinos, pričekaće se, prenosi Hina.

Odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da dogovor ne bude postignut, Falih je kazao da ništa nije isključeno.

OPEC i njegovi saveznici mogli bi, prema njegovim riječima, da smanje snabdijevanje u rasponu od 500 hiljada do 1,5 miliona barela dnevno, a prihvatljivo bi bilo smanjenje za milion barela dnevno.

Iz OPEC-a napominju da bi grupa i njeni saveznici mogli smanjiti snabdijevanje za milion barela dnevno, pod uslovom da udio Rusije iznosi 150 hiljada barela dnevno.

Bude li ruski doprinos oko 250 hiljada barela dnevno, ukupno smanjenje bi moglo premašiti 1,3 miliona barela dnevno.

Cilj inicijative je da podrži cijene nafte koje su od početka oktobra pale za trećinu.

Američki predsjednik Donald Trump traži od OPEC-a da se suzdrži od ograničenja proizvodnje kako bi nafta bila još jeftinija.

“Nadamo se da će OPEC zadržati proizvodnju u sadašnjem obimu, da je neće ograničavati. Svijet ne želi i ne treba više cijene nafte”, poručio je u Trump na Twitteru.

Ruski ministar energetike, Aleksander Novak, otputovao je iz Beča natrag u Moskvu kako bi u Sankt Peterburgu razgovarao s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Danas će se vratiti u Beč kako bi učestvovao u raspravi s članicama OPEC-a i njihovim saveznicima.

Novak je saopštio da bi zbog niskih temperatura Rusiji zimi bilo teže da smanjuje proizvodnju nafte nego drugim proizvođačima.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh kazao je da će podržati smanjenje proizvodnje pod uslovom da ne bude obvezujuće za Iran.

Irački je ministar nafte Thamer Ghadhban rekao je da će njegova zemlja podržati smanjenje i u njemu učestvovati.

Rusija, Saudijska Arabija i Sjedinjene Američke Države (SAD) takmiče se u prethodnim godinama za poziciju vodećeg svjetskog proizvođača nafte.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije