fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPojačati napore na usklađivanju zakonodavstva

Pojačati napore na usklađivanju zakonodavstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija je pozvala Crnu Goru da pojača napore posebno na usklađivanju zakonodavstva, jer postoje važni nacrti zakona, na primjer u sektoru ribarstva i akvakulture, koji čekaju u parlamentu od 2019. godine, zbog političke nestabilnosti u zemlji.

U Briselu je ranije danas održan 16. sastanak Pododbora EU-Crna Gora za poljoprivredu i ribarstvo kako bi se sagledala dešavanja u sektorima poljoprivrede, ruralnog razvoja, ribarstva i akvakulture koja su se desila u protekloj godini.

Pododborom su, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, kopredsjedavali zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu EK za susjedsku politiku i politiku proširenja, Sindi van den Boogert i generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj u Ministartsvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Andrijana Rakočević.

Evropska komisija je iskoristila priliku da podvuče važnost formiranja novog parlamenta i nove vlade, osnažnih da preduzmu reforme vezane za EU u najkraćem mogućem roku, posebno s obzirom na važnost proširenja na agendi EU.

Iz EU su poručili da tempo napretka pristupanja Crne Gore određuje Crna Gora i stoga je od suštinskog značaja da napredujemo u ispunjenju završnih mjerila. Osvrnuli su se i na novi Plan rasta za Zapadni Balkan čije pokretanje ima cilj ubrzanje približavanja ekonomskih performansi Crne Gore i EU i ubrzanje mjera strukturalnih reformi.

Što se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja, van den Boogert je podvukla važnost nastavka implementacije IPARD II sa najvišim prioritetom kako bi se izbjegla dalja izdvajanja sredstava i da bi se što prije započelo sa implementacijom IPARD III programa, koji donosi ogromne mogućnosti poljoprivrednicima i poljoprivredno prehrambenom biznisu.

Rakočević, koja je koopredsjedavajuća Podobora sa crnogorske strane, navela je da je Crna Gora u potpunosti posvećena radu na zatvaranju završnih mjerila, iako je situacija u Crnoj Gori u ovom trenutku izazovna.

Rakočević je napomenula da Crna Gora doprinosi razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i da podstiče konkurenciju među proizvođačima hrane. Informisala je i da je Vlada Crne Gore između dva Pododbora usvojila dva važna dokumenta za crnogorsku poljoprivredu, a to su Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Akcionim planom i IPARD III program.

Ona je kazala da je usvajanjem ovih dokumenata put crnogorske posvećenosti je vrlo jasan kada je riječ o ispunjavanju završnih mjerila.

Zamjenica šefa misije Crne Gore pri EU Anđelka Rogač predstavila je prioritete Crne Gore u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji, i iskazala očekivanje da će Crna Gora iskoristiti obnovljen fokus Evropske komisije i država članica na politici proširenja. U vezi sa pregovaračkim poglavljima 11, 12 i 13, potvrdila je posvećenost Crne Gore što skorijem ispunjavanju završnih mjerila.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Đinović: Medalja motiv za još bolje rezultate

Podgorica, (MINA) - Bronzana medalja na seniorskom šampionatu Evrope u Beogradu kruna je dosadašnjeg...