fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti Pravilnika

Podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti Pravilnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikat Aerodroma Crne Gore podnio je inicijativu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa opisom poslova Aerodroma od 9. decembra.

Predsjednik Sindikata, Damjan Radulović, kazao je da je Pravilnih stupio na snagu danom objavljivanja na oglasnoj tabli kompanije Aerodromi Crne Gore.

“Aerodromi Crne Gore su u postupku donošenja tog akta povrijedila odredbe člana 193 Zakona o radu, što ga čini nezakonitim, tako što je odbila zahtjev Sindikata Aerodroma Crne Gore, da bude uključen u donošenje ovog akta, koji ima poseban značaj za profesionalni i ekonomski interes svih zaposlenih, uz pojašnjenje da samo reprezentativne sindikalne organizacije, koje djeluju na nivou naše kompanije, ostvaruju pravo na učestvovanje u donošenju Pravilnika i informisanje o njegovoj sadržini”, navodi se u inicijativi.

Naime, u članu 193 Zakona o radu propisano je da je poslodavac dužan da zatraži i razmotri mišljenje i predloge sindikata prije donošenja odluke od bitnog značaja za profesionalne i ekonomske interese zaposlenih, kolektivnog otpuštanja zaposlenih i sistematizacije radnih mjesta.

“U navedenom članu nigdje se ne precizira da se pravo na učešće u procesu donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa opisom poslova odnosi na reprezentativne sindikate”, kazali su iz Sindikata.

Iz toga, kako se dodaje, proizilazi da je poslodavac dužan da prilikom usvajanja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa opisom poslova zatraži mišljenje sindikalnih organizacija koje legitimno djeluju kod tog poslodavca, bez obzira na čin reprezentativnosti.

“Pored navedene činjenice koja čini ovaj akt nezakonitim, ovdje ukazujemo na to da je prilikom njegovog stupanja na snagu došlo do povrede i najvišeg pravnog akta u Crnoj Gori, tačnije člana 146 Ustava i to tako što je članom 45 Pravilnika propisano da on stupa na snagu danom objavljivanja na oglasnoj tabli naše kompanije”, precizirali su iz Sindikata.

Naime, članom 146 Ustava Crne Gore, propisano je da se zakon i drugi propisi objavljuju prije stupanja na snagu, a stupaju na snagu najranije osmog dana od objavljivanja, što predmetni akt čini neustavnim.

“Imajući prethodno navedeno u vidu, Sindikat Aerodroma Crne Gore poziva naslovni sud da usvoji ovu inicijativu i pristupi ocjeni zakonitosti i ustavnosti Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa opisom poslova, kako bi utvrdio sve nepravilnosti na koje smo ukazali i oglasio ga ništavim”, zaključuje se u inicijativi.

Najčitanije