fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPlatni promet 1,38 milijardi EUR

Platni promet 1,38 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 milijardi EUR, što je 18 odsto više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 93,63 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U februaru je za 20 radnih dana realizovano 987,15 hiljada naloga, od čega 36,67 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 49,36 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 68,9 miliona EUR.

U februaru za 10,9 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nasdaq profitirao

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Svjetska tržišta su ove sedmice imala mješovito izvođenje, a na krilima...

Dolar jača