fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOslabile dionice na Wall Streetu

Oslabile dionice na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Prava rasprodaja dogodila se u petak na Wall Streetu, a glavni su razlozi geopolitičke prirode.

Američki investitori, naime, očito vjeruju kako će Rusi narednih dana napasti Ukrajinu, prenosi SEEbiz.

Dionice su u petak oslabile jer su povećane napetosti između Ukrajine i Rusije dovele do skoka nafte i navele ulagače da odustanu od rizične imovine poput dionica.

Tokom trgovinskog dana dionice su uglavnom bile nepromijenjene sve dok naslovi vezani uz Ukrajinu u poslijepodnevnom dijelu trgovine nijesu naveli trgovce da krenu u njihovu rasprodaju te kupovinu obveznica.

Nasdaq Composite potonuo je 2,78 odsto na 13.791,15, dok je S&P 500 pao 1,9 odsto na 4.418,64. Dow Jones Industrial Average oslabio je 503,53 boda, ili 1,43 odsto, na 34.738,06.

Dionice su se naglo spustile u poslijepodnevnom trgovanju nakon skoka cijena nafte za koji se činilo da je vezan uz povećanu zabrinutost zbog toga što Rusija preduzima vojnu akciju protiv Ukrajine.

Otprilike dva sata prije kraja trgovanja, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je na brifingu u Bijeloj kući da postoje znakovi ruske eskalacije na granici s Ukrajinom i da je moguće da bi se invazija mogla dogoditi tokom Olimpijskih igara, uprkos nagađanjima naprotiv.

I Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija pozvale su svoje građane da što prije napuste Ukrajinu.

Sullivan je istaknuo da SAD nijesu sigurni da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio konačnu odluku o invaziji Ukrajine, ali da bi se moglo dogoditi uskoro.

Dionice su pale s najnižih vrijednosti, a cijene nafte i obveznica povukle su se sa svojih najviših vrijednosti nakon tog Sullivanovog komentara, što je malo suprotstavilo raniji izvještaj koji je izazvao potresanje tržišta.

Dionice turističkih dionica poput avio prevoznika naglo su pale. Dionice American Airlinesa pale su gotovo šest odsto. Expedia je pala više od dva odsto nakon što je zarada u četvrtom tromjesečju veća od očekivane povećala dionice u ranom trgovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije