fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOprezno trgovanje na Wall Streetu

Oprezno trgovanje na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, a trgovalo se oprezno dok se čekaju nove vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište.

Dow Jones oslabio je 126 bodova ili 0,36 odsto, na 34.630 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 odsto, na 4.226 poena. Nasdaq indeks ojačao je 0,49 odsto, na 13.881 bod, prenosi Hrportfolio.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u sedam su cijene dionica pale, a najviše u rudarskom. Najviše je porastao nekretninski sektor.

„Tematski, sezona poslovnih rezultata je završena, pa s te strane nema podsticaja. Pokretači bi sada trebalo da budu ekonomski pokazatelji, međutim nije bilo takvih vijesti koje bi pokrenule ulagače”, kazao je direktor u firmi NovaPoint, Joseph Sroka.

On je dodao da je na tržištu i dalje najvažnije pitanje hoće li inflacija biti privremena, kako to tvrdi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), ili trajna. Zbog toga očekuje opreznije trgovanje do četvrtka, kada će biti objavljen izvještaj o potrošačkim cijenama.

Nedavni podaci pokazali su da se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće oko tri odsto, znatno iznad ciljanih nivoa Feda od oko dva odsto, pa se ulagači plaše da bi centralna banka mogla početi zaoštravati monetarnu politiku prije nego što se očekuje.

U fokusu ulagača biće ove sedmice dalji pregovori između Bijele kuće i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o paketu infrastrukturnih ulaganja vrijednom 1,7 biliona USD, koji je predložio predsjednik Joe Biden.

Glasanje u Kongresu moglo bi biti sjutra.

Tržište nije posebno reagovalo na vijest da je Grupa sedam (G7) najbogatijih zemalja svijeta postigla dogovor o minimalnoj poreskoj stopi od najmanje 15 odsto.

Od početka godine S&P 500 na dobitku je oko 12 odsto, a sada je od rekordnog nivoa, dostignutog početkom maja, udaljen samo oko jedan odsto, kao i Dow Jones indeks.

I na evropskim berzama se u ponedjeljak trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 odsto, na 7.077 bodova, a pariski CAC 0,43 odsto, na 6.543 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,1 odsto, na 15.677 bodova.

Najčitanije