fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOPEC podigao cijene nafte iznad 82 USD

OPEC podigao cijene nafte iznad 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 82 USD budući da su trgovce ohrabrile procjene vodećih proizvođača o potražnji, nadjačavši zabrinutost zbog znakova posustajanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila 73 centa viša nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 82,16 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,87 USD, prenosi Hina.

Na kraju prošle sedmice podsticaj cijenama bila je izjava Iraka da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, trebalo da dodatno smanje snabdjevanje.

Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su prošlu sedmicu da će i u decembru na tržište plasirati 1,3 miliona barela manje, povrh dogovorenog smanjenja na nivou OPEC+ kako bi se stabilizovale cijene.

U petak raspoloženje su obilježila nagađanja da bi Saudijska Arabija mogla smanjivati snabdjevanje i u prvim mjesecima naredne godine, zasjenivši pokazatelje slabe potražnje u SAD-u i Kini.

Podaci udruženja proizvođača API pokazali su snažan rast zaliha u pretprošloj sedmici, gotovo 13 miliona barela. Vlada je odgodila objavu podataka i procijenila da će se potrošnja u ovoj godini blago smanjiti, 300 hiljada barela dnevno.

U narednoj godini potrošnja benzina po stanovniku spustiće se na najniži nivo u 20 godina, procijenilo je američko ministarstvo energetike.

Kineski izvoz je pao u oktobru, potrošačke su cijene oslabile, a rafinerije su od Saudijske Arabije tražile manje nafte za prosinac, što je raspirilo bojazni da bi oporavak privrede od posljedice pandemije mogao posustati.

“Investitori su više usredsređeni na slabu potražnju u SAD-u i Kini, strah od mogućih poremećaja u snabdjevanju zbog sukoba Izraela i Hamasa malo je popustio”, objasnio je Hiroyuki Kikukawa iz NS Tradinga.

U ponedjeljak OPEC je za pad cijena u protekloj sedmici okrivio špekulante, ustvrdivši da su fundamenti tržišta i dalje jaki. Grupa je blago povisila procjenu rasta globalne potražnje u ovoj godini i potvrdila relativno visoku prognozu za narednu godinu.

Tržišta budno prate i moguće znakove ponovnog zaoštravanja monetarne politike SAD-a nakon što je predsjednik centralne banke, Jerome Powell prošlu sedmicu izjavio da bi mogli ponovo povećati kamatne stope ako se inflacija ponovo otme kontroli.

OPEC je u odvojenom izvještaju objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak poskupio 49 centi, na 83,71 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Indeksi pali s rekordnih vrijednosti

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih...