fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObilne zalihe i zabrinutost za globalni rast spustile cijene

Obilne zalihe i zabrinutost za globalni rast spustile cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u utorak na međunarodnim tržištima prema 58 USD, pritisnute izvještajima o nabujalim zalihama i prognozama rekordne američke i ruske proizvodnje u kontekstu zabrinutosti za rast svjetske ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,4 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,21 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,33 USD nižoj cijeni, od 48,55 USD, prenosi SEEbiz.

Pažnju trgovaca zaokupio je podatak o skoku zaliha u američkom infrastrukturnom čvorištu u Kušingu za više od milion barela u prošloj sedmici, prema podacima firme Genscape.

Odvojeno su u američkoj vladi procijenili da će proizvodnja u sedam ključnih bazena škriljaca do kraja godine prvi put prekoračiti osam miliona barela dnevno.

Sjedinjene Američke Države (SAD) pretekle su Rusiju i Saudijsku Arabiju i probile se na poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, s ukupnom dnevnom proizvodnjom od rekordnih 11,7 miliona barela dnevno.

I ruska proizvodnja je ovog mjeseca dostigla novi rekord od 11,42 miliona barela dnevno, prema upućenom izvoru iz industrije.

Dodatno je naftna tržišta pritisnuo snažan pad globalnih tržišta dionica zbog zabrinutosti za ekonomski rast, što se vremenski poklopilo sa sjednicom američke centralne banke, Federalnim rezervama (Fed) i očekivanjima četvrtog povećanja ključnih kamatnih stopa u ovoj godini.

Strahovanja od posustajanja ekonomskih aktivnosti potvrdio je i njemački institut Ifo, čiji je indeks poslovne klime pao u decembru četvrti mjesec zaredom, na najniži nivo više od dvije godine.

“Pad cijena je velikim dijelom rezultat prodaja na širim tržištima. Pod pritiskom su i američka i azijska tržišta dionica”, tumači Warren Patterson iz holandske banke ING.

On je dodao da što se tržišta nafte tiče, još nema jasnih znakova smanjivanja razlike između ponude i potražnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom dogovorile su se da će od početka naredne godine da smanje proizvodnju za ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi se smanjile globalne zalihe i podržale cijene.

Dogovoreno smanjenje predstavlja nešto više od jedan odsto globalne potražnje.

Analitičari, ipak, upozoravaju na moguće probleme.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 58,24 centa, što znači da je bila 83 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije