fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordi na početku sedmice

Novi rekordi na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao novi rekord, dok ulagači čekaju poruke američke centralne banke i poslovne rezultate niza najvećih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,59 odsto na 38.333 boda, dok je S&P 500 porastao 0,76 odsto na 4.927 poena, a Nasdaq indeks 1,12 odsto na 15.628 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se pozicioniranju ulagača uoči niza vijesti koje bi mogle značajno da utiču na smjer tržišta, prenosi Hrportfolio.

Ove sedmice se održava prva ovogodišnja sjednica čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed). Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no poruke Fed-a mogle bi značajno da utiču na očekivanja u vezi sa kamatama.

Još nedavno se očekivalo da će Fed početi da smanjuje kamatne stope u martu, no nakon posljednjih podataka o inflaciji, rastu ekonomije i izjava nekoliko čelnika Fed-a, realnije je očekivati smanjenje kamata u maju.

Na smjer tržišta značajnije bi mogli da utiču i poslovni rezultati najvećih tehnoloških kompanija. Cijene dionica u tehnološkom sektoru prošle godine su snažno porasle, zahvaljujući euforiji podstaknutoj vijestima o razvoju vještačke inteligencije (AI).

Novi poslovni izvještaji pokazaće da li je takav rast cijena dionica bio opravdan.

Narednih dana, kvartalne rezultate objaviće Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon.com, Meta Platforms.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih oko 80 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

„Ovo je zatišje pred buru, jer će ove sedmice biti puno važnih vijesti, od sjednice Fed-a do zarada kompanija, ekonomskih pokazatelja i geopolitičkih nesigurnosti. A kako su cijene dionica na rekordnim nivoima, bilo koje razočaranje moglo bi izazvati velike oscilacije na tržištu”, rekao je strateg u firmi Carson Group, Ryan Detrick.

A na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.632 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 odsto na 16.941 poen. Pariski CAC ojačao je blago na 7.640 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Boston nakon produžetka bolji od Indijane

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Bostona pobijedili su pred svojim navijačima ekipu Indijane 133:128 i...