fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNegativno mišljenje na reviziju pravilnosti

Negativno mišljenje na reviziju pravilnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada premijera Dritana Abazovića, odnosno potrošačke jedinice koje čine ministarstva, uprave i drugi državni organi, dobili su negativno mišljenje od Državne revizorske institucije (DRI) za trošenje novca iz državne kase u prošloj godini, pišu Vijesti.

Utvrđeno je da nijesu poslovanje uskladili sa svim zakonskim propisima.

To je epilog revizije pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, za koji je Ministarstvo finansija dobilo pozitivno mišljenje (finansijska revizija), jer je utvrđeno da je ovaj predlog zakona sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način, u skladu sa važećim okvirima finansijskog izvještavanja.

Vijestima su ove informacije potvrđene u vrhu menadžmenta DRI, koja je za ponedjeljak najavila da će prezentovati detalje o tome kako su potrošačke jedinice prošle godine trošile novac.

“Ovo će biti treće uzastopno negativno mišljenje na reviziju pravilnosti završnog računa budžeta od 30. avgusta 2020. godine, iako se nepravilnosti u završnom računu ponavljaju godinama unazad, nikada nije dato negativno, već uslovno mišljenje. Prvi put je dato negativno mišljenje Vladi Duška Markovića na reviziju pravilnosti, nakon što je DPS i formalno izgubio vlast krajem avgusta 2020. godine, pa onda i vladi Zdravka Krivokapića i Abazovića”, navodi izvor Vijesti iz DRI.

Godinama se, kako dodaje izvor, ponavljaju ocjene da se sklapaju ugovori o dopunskom radu suprotno zakonu o radu, da nema precizne evidencije završnog računa, da se ne uplaćuju doprinosi po osnovu nezapošljavanja invalidnih osoba, da se sklapaju ugovori o djelu za sistematizovana radna mjesta, da nema evidencije državne imovine, da se krši zakon o unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, da se krši zakon o javnim nabavkama u tenderskim postupcima, da se isplaćuje novac bez mišljenja Agencije da li je to u skladu sa zakonom o državnoj pomoći, da se produžavaju v.d. mandati.

DRI je prošle godine, uoči podgoričkih lokalnih izbora, dala duplo negativno mišljenje – i na reviziju pravilnosti i na finansijsku reviziju.

Tada je reagovao bivši ministar finansija i aktuelni kandidat za predsjednika Vlade, Milojko Spajić, koji je DRI optužio da je “DPS institucija”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije