fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta pala na 76 USD

Nafta pala na 76 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 76 USD, pod uticajem naznaka o povećanju snabdijevanja i bojazni da će američko-kineski trgovinski spor naštetiti ekonomskom rastu.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,44 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 66,44 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta nafte zakočio je pad svjetskih finansijskih tržišta u ovom mjesecu pod pritiskom trgovinskog rata dvije najveće svjetske ekonomije.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump kazao je da je moguć veliki trgovinski sporazum sa Kinom.

Spor se ipak nastavlja i vjerovatno će zakočiti globalni ekonomski rast i potražnju za gorivima.

Predstavnik kompanije PVM Oil Stephen Brennock rekao je da nema mnogo faktora koji idu na ruku trgovcima fokusiranim na rast cijena, sa obzirom na kontinuirane prodajne pritiske u okruženju obilježenom slabljenjem potražnje.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da visoke cijene nafte nanose štetu potrošačima i da bi mogle potkopati potražnju za gorivima sa obzirom na usporavanje aktivnosti u svjetskoj ekonomiji.

Čelnik IEA Fatih Birol, na konferenciji o energiji u Singapuru, kazao je da rast globalne potražnje za naftom pritiskaju dva faktora.

„Prvi su visoke cijene nafte, koje su u mnogim zemljama direktno povezane sa potrošačkim cijenama. Drugi je usporavanje globalnog ekonomskog rasta”, naveo je Birol.

U savjetodavnoj kompaniji JBC Energy smatraju da je pad cijena nafte vjerovatno podstaklo loše raspoloženje na širim tržištima, kao i spekulisanje o dodatnim američkim carinama na kineski uvoz ukoliko predstojeći pregovori ne daju željene rezultate.

Dodatni pritisak na cijene nafte stvara i veća proizvodnja vodećih svjetskih proizvođača, Rusije, SAD i Saudijske Arabije, koje nastoje da popune globalne zalihe nakon više od godinu od njihovog smanjenja.

Njihova ukupna proizvodnja nafte u septembru prvi put je dostigla rekordna 33 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Refinitiv Eikona.

Veća proizvodnja ujedno nagovještava da američke sankcije iranskom naftnom sektoru, koje stupaju na snagu u nedelju, vjerovatno neće uzrokovati veće poremećaje u snabdijevanju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 76,07 USD, porasla je za 36 centi u odnosu na prethodni trgovinski radni dan.

Najčitanije