fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvestitori u strahu od visoke inflacije

Investitori u strahu od visoke inflacije

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla najviše vrijednosti u 40 godina.

Stoga se ulagači plaše da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), povećati kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Dow Jones je skliznuo 1,47 odsto na 35.241 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,81 odsto na 4.504 poena, a Nasdaq indeks 2,1 odsto na 14.185 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je izvještaja da je inflacija u SAD-u u januaru dostigla 7,5 odsto na godišnjem nivou, više od 7,3 odsto koliko su očekivali analitičari, i najviše u posljednjih 40 godina, prenosi SEEbiz.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, pri čemu najviše u tehnološkom, 2,75 odsto.

Ulagače je dodatno uznemirio predsjednik ogranka Fed-a u Sent Luisu, James Bullard, koji je kazao da je nakon tih podataka uvjereniji da kamate treba oštrije povećati, pa sada smatra da bi do 1. jula kamate trebalo povećati za cijeli procentni poen.

Odmah nakon Bullardovog komentara, na tržištu novca uračunato je da bi se ključna Fed-ova kamata do početka jula mogla kretati u rasponu od jedan do 1,25 odsto, a neki trgovci očekuju i više kamate.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Fed-a uslijediti u martu i to vjerovatno za 0,5 procentnih poena, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

„Nakon još jednog iznenađujuće snažnog rasta inflacije, tržište se plaši agresivnog Fed-a. I dok bi se ubuduće situacija s inflacijom mogla poboljšavati, zabrinutosti u vezi toga da će Fed povećati kamate više nego što bi to trebalo, neće nestati dok inflacija ne bude pod kontrolom”, rekao je strateg u firmi LPL Financial, Barry Gilbert.

Posljednjih godina rast tržišta kapitala podsticala je vrlo labava monetarna politika Fed-a i niske kamatne stope, uz izdašne fiskalne podsticaje američke vlade, no period jeftinog novca bliži se kraju.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 odsto na 7.682 boda, dok je frankfurtski DAX porastao neznatno na 15.490 poena. Pariski CAC oslabio je 0,41 odsto na 7.101 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije